Текстът е препечатан от Свободна Европа. Елица Симеонова е журналист

...
Текстът е препечатан от Свободна Европа. Елица Симеонова е журналист
Коментари Харесай

Защо много от големите оперни певци не преподават в България

Текстът е препечатан от " Свободна Европа ". Елица Симеонова е публицист в медията. Първите си стъпки в публицистиката прави в интернационалния отдел на в. " Сега ", по-късно работи като кореспондент в Клуб Z.

Защо съвсем никой от огромните български оперни артисти не е преподавал на млади гении в България?

Този въпрос си задават мнозина откакто певицата Дарина Такова описа в обява във " Facebook ", че е подала документи за учител в Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " и е трябвало да мине по конкурсния ред – теоретична част и певческо осъществяване с музикален акомпанимент. Известно е, че оперната прима, пяла в Миланската канара, Кралската опера в Лондон, " Метрополитън опера ", оперите в Париж, Мюнхен, Берлин, Неапол и Рим, от години не пее след несполучлива интервенция на гласните ѝ струни.

Този случай, който провокира разнопосочни публични реакции, не е единственият образец за международно приет български артист, който е изискал да преподава в българско музикално учебно заведение, само че спрян от административни спънки.

Сопраното Валери Попова, пяла в Милано, Париж, Лондон, Виена, Ню Йорк, Москва и доста други опери, не е преподавала в Националната музикална академия, тъй като не е била утвърдена на конкурс с писмена тематика. Тя не е единствената от огромните оперни реализатори на България от XX век, които са желали да преподават, само че са били препънати в сходни спънки.

Конкурс с писмена тематика

След функции на международните подиуми в опери като " Тоска " и " Турандот " на Пучини, примата Валери Попова кандидатства в средата на 90-те за учител в Музикалната академия в София. Бил е разгласен конкурс за пет преподавателски места, на който се явяват шестима души. Световноизвестната певица е единственият претендент, който не е утвърден, а посочената причина е, че писмената тематика, която претендентите е трябвало да развият, не е задоволително изчерпателна.

" Тя единствена измежду тези претенденти е била със международна кариера и спектакли в Миланската Скала, в Ковънт Гардън, в парижката Гранд Опера... Казали са ѝ " И ние сме писали тематики, с цел да станем преподаватели ". Но това са хора, които единствено са писали тематики. А през това време тя е играла на най-големи международни подиуми ", спомня си журналистът Найо Тицин, брачен партньор на дъщерята на Попова - оперната певица Александрина Пендачанска..

Няколко години след тази преживелица примата умира след тежко боледуване на 55-годишна възраст. В свои изявленията щерка ѝ Александрина Пендачанска си спомня за " невероятната засегнатост и парадокс ", който Попова е претърпяла. " Тя не можа да го понесе, доста скоро се разболя и си отиде ", сподели тя пред " Дневник " през 2018 година

Търси се тапия

Певецът Никола Гюзелев, високо оценен за функциите си в опери на Пучини, Верди и Моцарт, също се сблъсква с спънки пред това да преподава приживе. Оперният артист е кандидатствал за учител и шеф на Българската академия на изкуствата " Борис Христов " в Рим след края на дейната си кариера, спомня си синът му Чавдар Гюзелев.

" За да стане шеф на школата и въобще да има преподавателски ценз, трябваше да има тапия ", описа той пред Свободна Европа. Гюзелев обаче не е квалифициран от консерватория.

Малко преди да приключи следването си в Националната художествена академия в София като художник, Никола Гюзелев е взел участие в конкурс за млади оперни артисти. Той го печели и това е началото на кариерата му като оперен артист. След това се образова при водещия български вокален възпитател Христо Бръмбаров, стартира да пътува и не довършва висшето си обучение.

" Помня, че години по-късно съумя да се дипломира ", описа още синът му. " Тогава той към този момент нямаше интерес да преподава. "

Никола Гюзелев умира през 2014 година

Немалко именити артисти преподават в частни школи и университети в България. Пример е Райна Кабаиванска, която води майсторски клас от години в Нов български университет. Тя поддържа млади посредством своя фонд " Райна Кабаиванска ". Самата Дарина Такова също организира майсторски класове посредством фондацията си. Примата Анна Томова-Синтова не преподава непрекъснато в България, само че организира майсторски клас през есента на 2018 година Но множеството от тези образци илюстрират частни начинания, зад които не стои държавна политика.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР