Тежките загуби за джихадистки, ислямистки и други военни групи в

...
Тежките загуби за джихадистки, ислямистки и други военни групи в
Коментари Харесай

2018-та е с най-малко загинали от тероризъм за последните 10 години

Тежките загуби за джихадистки, ислямистки и други военни групи в Сирия и Ирак са една от аргументите за 33-процентен спад в международните терористични офанзиви през 2018 година, като смъртните случаи спаднаха до 10-годишен най-малко , оповестява Агенция Франс Прес.

Според годишният световен показател за набези " Джейн " (JTIC), " през 2018 година показателят записва общо 15 321 офанзиви от въоръжени групировки, което води до общо 13 483 жертви , които не са военни ", разяснява Матю Хенман, началник на " Джейн ".

Нивото на цивилните жертви от терористични офанзиви е най-ниското , откогато JTIC стартира да събира " изчерпателни данни за събития " през 2009 година Нападенията на ДАЕШ (Ислямска държава) са намалели с съвсем три четвърти, макар че групата към момента е най-смъртоносната в света.

" Териториалните загуби на ДАЕШ са съществена причина за понижаване на офанзивите в Сирия. Друг основен детайл в спада в насилието в Сирия бе увеличението на държавния надзор върху територията ", изяснява Хенман.

Загубите в Ирак също " доста понижиха потенциала на групата да работи териториално , вместо да преминат към по-ниски интензивни размирен интервенции ". Афганистан измества Сирия като най-опасната страна , като офанзивите се усилват с съвсем една трета.

В същото време Украйна означи растеж на офанзивите от 18,4% в подкрепяния от Русия сепаратистки изток. " Това се дължи съвсем напълно на увеличението на оперативната активност на двете про-руски сепаратистки групировки , настоящи в района на източната част на Донбас ", се споделя в отчета на " Джейн ".
 Най-смъртоносните терористични организации по света през днешния ден
Най-смъртоносните терористични организации по света през днешния ден

През миналата година 18 814 души са починали при тероризъм
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР