Тежестта на данъците и вноските за доходите на средната класа

...
Тежестта на данъците и вноските за доходите на средната класа
Коментари Харесай

Доходите на средната класа в България и Румъния са на дъното в Евросъюза

Тежестта на налозите и вноските за приходите на междинната класа в Европейския съюз е най-висока в Дания, Белгия, Германия, Финландия, Литва, Словения и Холандия. За разлика от тях Франция, Полша, Италия, Люксембург, Швеция и Австрия постановат приблизително данъчно задължение върху своите междинни съсловия. В същото време данъчното задължение за междинната класа е най-ниско в Испания, Гърция, Естония, Португалия, Кипър, България и Румъния. Това са резултатите от изследване, извършено от института ifo и EconPol Europe от името на фондация Hanns Seidel.

" В страните-членки на Европейски Съюз системата за налози и осигуровки нормално е по-малко задължение за фамилиите от междинната класа, в сравнение с за необвързаните ", споделя данъчният специалист на ifo Флориан Дорн. Страните обаче се разграничават по това дали фамилиите с един или двама души получават повече данъчни облекчения.

В Европейски Съюз приходите на междинната класа са най-високи в Люксембург, Дания, Финландия, Австрия и Швеция и най-ниски в страните от Източна Европа. Средните съсловия в България и Румъния са на дъното, само че разноските за живот в тези две страни са на половината от междинните за Европейски Съюз. Като се вземат поради разликите в покупателната дарба, междинната класа в Люксембург, Австрия, Германия и Финландия може да купи най-вече с приходите си. Покупателната дарба на междинната класа в Източна Европа е най-ниска, само че разликата със Западна Европа понижава, когато се вземат поради ценовите равнища.

Проучването изследва и съпоставя приходите, покупателната дарба и данъчната тежест на междинната класа в страните от Европейски Съюз. За задачите на проучването междинната класа се дефинира като семейства, които печелят сред 75 и 200% от междинния приход на страната.

В Европейски Съюз междинната класа в Люксембург има най-голям приход през 2019 година (между 30 618 евро и 81 649 евро). Това не е изненада, защото междинният приход на семейството и Брутният вътрешен продукт на Люксембург на глава от популацията също са най-високите в Европейски Съюз. Дори спрямо Дания, която заема второто място, домакинство с по-нисък междинен приход в Люксембург към този момент би принадлежало към групата на междинната класа в Дания. В същото време България има най-ниския междинен приход на домакинство в Европейски Съюз, където семействата със среднопретеглен наличен приход сред 2908 и 7755 евро образуват междинната класа през 2019 година Разполагаемите приходи са единствено малко по-високи в Румъния.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР