- Технологиите за горивна ефективност променят пазара на камиони и автобуси

...
- Технологиите за горивна ефективност
променят пазара на камиони и автобуси
Коментари Харесай

Да имаш камион днес вече е чисто и просто по-евтино

- Технологиите за горивна ефективност променят пазара на камиони и рейсове

Спестяването на гориво и понижаване на емисиите на парникови газове е обект на политики, стандарти и регулации в Европейски Съюз и САЩ. Логично, технологиите за горивна ефективност, по които работят инженерните екипи на автомобилните гиганти, към този момент трансформират напълно пазара на камиони и рейсове. А икономичността и рентабилността на придвижване постоянно е била приоритет за купувачите на тежкотоварни автомобили.

Всъщност от 2002 година насам тежките машини са намалили доста излъчванията от твърди частици и рисковите за здравето азотни оксиди (NOx), които изхвърлят в атмосферата. Днес към 80 камиона замърсяват толкоз, колкото един камион, произведен през 2000 година, като същевременно икономията на гориво в новите модели се увеличава непрестанно.

Това ще бъде един от акцентите на предстоящото интернационално ревю за тежкотоварни коли TRUCK EXPO 2018. От 7-ми до 9-ти юни на летище „ Лесново “ водещите автомобилни производители ще покажат нови равнища за доходност на транспортите и нисък разход на гориво, които бяха немислими единствено преди 10-тина години.

Например влекачът на Mercedes-Benz за международен превоз Actros 1845LS е с кабина StreamSpace с широчина 2,5м. и със специално завършен аеро-покрив за минимално въздушно противодействие. Оборудван е с 13-литров редови мотор от второ потомство Евро 6, с двуструен турбокомпресор и Common Rail X-pulse система с налягане на впръскване 2700 bar. 12-степенната му автоматизирана скоростна кутия има два ограничителя на скоростта: 85км./ч при режим Economy и 90км./ч при режим „ Стандарт “, както и режим Eco-roll за придвижване по инерция. Спомагателните агрегати - алтернатор, компресор за въздух, сервоусилвател, водна помпа - са с интелигентен електронен надзор и работят единствено при нужда или при движение по инерция, което осигурява максимална горивна изгодност.

Този влекач, както и MB Actros 1845LS, който също ще бъде изложен на летище „ Лесново “, имат комбинирани резервоари 1150л. дизел + 75л АдБлу, в композиция със странични спойлери сред осите. Т.е. към двигателя при двете машини се подават обратно собствените му отработени газове. Това намалява температурата на изгаряне при дизела, което редуцира образуването на вредните азотни оксиди и понижава потреблението на дизелово гориво в някои случаи с до 7 %.

Освен качествата на машините, на помощ в икономията на гориво идват и специалните конструкции при ремаркетата и полуремаркетата. За първи път на TRUCK EXPO 2018 ще забележим австрийската марка бордови полуремаркета BERGER и френските хладилни полуремаркета CHEREAU. BERGER ще покаже екстемно олекотено бордово полуремарке със лично тегло от едвам 4,7 т. То е с почти 2 тона по-леко от стандартните продукти и е доста заздравено, като шасито и цялостната структура са произведени от стомaна S700. По-ниското собствено тегло естествено води до по-нисък разход на гориво, по-малко изгорели газове и опция за транспортиране на до 7% повече полезен товар. Френският производител на полуремаркета CHEREAU провокира интереса на експертите с двутемпературно двуредово хладилно полуремарке с отлична изолираност, което също понижава разхода на гориво и надлежно - равнището на изгорели газове.

TRUCK EXPO 2018 ще се организира от 7-ми до 9-ти юни на летище „ Лесново “. Последните постижения на тежката автомобилна индустрия ще покажат DAF, FORD TRUCKS, ISUZU, MAN, MERCEDES-BENZ, OTOKAR, RENAULT TRUCKS, SCANIA, VOLVO TRUCKS. За втора поредна година на ревюто ще присъства и лекотоварният сегмент за товари до 3.5 т., с моделите на FORD, ISUZU, MITSUBISHI, PEUGEOT, VOLKSWAGEN и други Запазено място в експозицията имат и производителите и търговците на гаражно и сервизно оборудване, аварийни елементи, гуми, масла, горива, автоаксесоари и консумативи, а също по този начин и лизингови компании, банки, застрахователи и други. Изложението се организира от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП).
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР