Технологии Астрономи откриха планета като никоя друга досега Най-странното на

...
Технологии Астрономи откриха планета като никоя друга досега Най-странното на
Коментари Харесай

Астрономи откриха планета като никоя друга досега

Технологии Астрономи откриха " планета като никоя друга до момента " Най-странното на въпросната планета е необикновената ѝ яйцевидна орбита  Мартин Дешев 28 август 2019, 08:31  Астрономи откриха Източник: Jayanne English, University of Manitoba, using data from NRAO/F. Schinzel et al., DRAO/Canadian Galactic Plane Survey and NASA/IRAS
строноми от обсерваторията Кек оповестиха, че са разкрили неповторима екзопланета, каквато до момента не е следена. Планетата, "която е като никоя друга ", се откроява с неповторима, яйцевидна орбита към своята звезда, оповестява The Astronomical Journal.

57г. от похода на НАСА към огнения Ад на Венера

Хакер в космоса: обвиняването против астронавтката Ан Макклейн

Планетата е кръстена HR 5183 b, като е към три пъти по-тежка от Юпитер. Въпреки големите си размери и тегло, планетата има много необикновена орбита. Тя е нестабилна, като лишава на планетата сред 45 година и 100 години, с цел да направи една обиколка.

Друг необикновен миг е, че даже в най-близката си точка до своята звезда, планетата отново остава относително надалеч от нея. Обикновено, при сходни елипсовидни орбити, най-близката точка е доста по-близо до звездата.

Заради всичко това, откритието на HR 5183 b е съществено достижение. Звездата HR 5183 е била следена в продължение на 20 години с три разнообразни телескопа. В композиция с големите дистанции, които планетата изминава и огромното ѝ отдалечаване от звездата, директното ѝ наблюдаване е съвсем невероятно. Затова учени от Хавай, Тексас и Северна Калифорния са работили дружно, с цел да следят и проучва звездата и посредством специфични калкулации на архивните данни 20 години обратно, са съумели да локализират планетата.

Ще се удостовери ли единственото доказателство за съществуването на тъмна материя

През годините на наблюдения, те са засекли промени, които са помогнали за идентифицирането на планетата и по какъв начин тя се форсира и "изстрелва " до момента в който минава към звездата, започвайки нова обиколка към нея. Учените чакат и нови данни от апарата Gaia на Европейската галактическа организация, който от 2013 година проучва и мери звездите в космоса. Надеждите им са, че HR 5183 b също ще е попаднала в данните, които ще са доста по-прецизни и ще оказват помощ на учените отсега нататък да откриват други сходни планети по-лесно.

Древен конфликт с планета е трансформирал Юпитер

Астрономи видяха огромен обект да се удря в Юпитер

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Мартин Дешев космос галактика планета екзопланета
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР