Технологичният гигант Apple прави една от най-големите смени в ръководството

...
Технологичният гигант Apple прави една от най-големите смени в ръководството
Коментари Харесай

Apple прави една от най-радикалните смени в ръководството си от години насам

Технологичният колос Apple прави една от най-големите смени в управлението си - двама от дългогодишните шефове Ал Гор и Джеймс Бел се отдръпват от компанията.

Причината – и двамата са прекомерно възрастни, с цел да бъдат членове на борда на Apple.

Apple има дългогодишна политика, съгласно която нейните шефове не могат да се кандидатират за преизбиране след навършване на 75 година

Средната възраст на настоящите членове на борда на Apple е малко над 68 година, като най-младата измежду тях Сюзан Уагнър е на 57.

Сега е време някогашният вицепрезидент на Съединени американски щати Ал Гор (р. 1948) да се пенсионира, стана ясно от известие на компанията в четвъртък.
Гор е член на борда на шефовете на Apple от 2003 година насам - още откогато Стив Джобс ръководеше компанията, четири години преди стартирането на първия iPhone. Той влиза в борда на компанията малко след през 2000 година, когато изгуби от Джордж Буш-младши.Известен деятел в региона на климата, той получава Нобеловата премия за мир през 2007 година дружно с Междуправителствения панел на Организация на обединените нации за климатичните промени.
Според подадената информация от Комисията за скъпи бумаги и фондови тържища Ал Гор е спечелил 376 894 $ като заплащане за работата си в борда на шефовете на Apple през 2023 година Тази сума включва 275 022 $ под формата на награди за акции.

Тим Кук го изпраща с признателност за " невероятния размер работа - от безусловната му подрепа за отбраната на правата на нашите консуматори, до несравнимите му знания по екологични и климатични въпроси ".

Джеймс Бел, някогашен основен финансов шеф на Boeing, също ще се отдръпна от борда заради възрастта си – 75 години.

На тяхно място производителят на iPhone разгласи, че е номинирал Уанда Остин, някогашен президент и основен изпълнителен шеф на The Aerospace Corporation, за избор в борда на Apple.

Остин е и бранител на STEM образованието и член на управителния съвет на Chevron и Amgen Inc.

" Уанда е прекарала десетилетия в развиването на технологиите в името на човечеството и ние сме разчувствани да я приветстваме в борда на шефовете на Apple ", съобщи основният изпълнителен шеф на Apple Тим Кук, представен от CNN.

Уанда Остин също не е доста надалеч от горната граница на Apple - сега тя е на 69 години и ще навърши 70 през септември.

Интересното е, че макар възрастовата си политика компанията към момента няма да се раздели с различен член на борда на шефовете, който навършва 76 година тази година - Роналд Шугар.

Председателят на борда Артър Левинсън също ще стане на 75 година, само че през март 2025-та.

Apple съобщи, че Шугър остава " поради забележителните промени в състава на борда в последно време и цената на запазването на шефове, които са развили задълбочени знания за компанията по време на мандата си ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР