Техническа грешка спънала кандидат-гимназистите след 7 клас в София. Резултатите,

...
Техническа грешка спънала кандидат-гимназистите след 7 клас в София. Резултатите,
Коментари Харесай

Това са най-престижните гимназии. Техническа грешка спъна кандидат-гимназистите

Техническа неточност спънала кандидат-гимназистите след 7 клас в София. Резултатите, които са пуснати към 11 часа, бяха свалени от уеб страницата на МОН за приема след 7 клас.

Станала е техническа неточност в резултатите на първото класиране, ще има осъдени, разгласи пред публицисти просветният министър Красимир Вълчев.

Става дума за проблем със 17-те разнообразни групи балообразуващи оценки, изключително при балообразуването за професионалните гимназии.

По думите му това е засегнало единствено няколко учебни заведения.

В момента началникът на Регионалното ръководство по образованието Ваня Кастрева и представители на Министерството на образованието са в професионалната гимназия „ Ломоносов “, където ще търсят метод за премахване на грешката.

8256 възпитаници са класирани на първия стадий от приема след VII клас в София, некласираните са 640, регистрираха по-рано от МОН. С най-голям бал се влиза още веднъж в Софийската математическа гимназия, най-желани след нея са Немската езикова гимназия „ Константин Гълъбов” и Втора немска гимназия „ Владислав Граматик”. Тази година повече деца от страната са кандидатствали в гимназиите в София – предходната година те са били 306, а тази – 631.

Гимназиите първенци всекидневно са Софийската математическа, Първа немска и Втора немска.

Закриват се паралелки с професионална устременост, за които се търсят доста хора в действителния пазар на труда. Оказва се, че учениците не желаят да става асансьорни техници и багеристи.

Седмокласниците с повече двойки по литература и по-малко по математика

След матурите стана ясно, че по първия модул през тази година на националното външно оценяване по български език и литература /БЕЛ/ в седми клас слабите оценки са 8166, а през 2017 година "двойките " са били 7761.

От първия модул по математика в този момент слабите оценки в седми клас са 12 869, а през 2017 година "двойките " са били 13 533, оповестиха през днешния ден от Министерството на образованието и науката, представяйки разбор на резултатите от седми клас.

Оказа се, че има и възпитаник с оптимален бал 500 точки от Софийската математическа гимназия. Това сподели началникът на Регионалното ръководство на образованието – София-град доктор Ваня Кастрева. Кастрева добави, че паралелката с най-голям бал е профил „ Математически " с немски език в Софийска математическа гимназия. По думите ѝ в тази паралелка минималният бал е 479 точки.

„ Миналата година най-голям най-малък бал има още веднъж в Софийска математическа гимназия профил математически, само че с проучването на британски език и там балът на последният признат възпитаник е бил 472.5 точки. Сега е по-висок “, регистрира доктор Кастрева. Тя изясни, че преди всичко по най-голям най-малък бал на учебното заведение е Софийска математическа гимназия, на второ 91-ва Немска езикова гимназия.

Д-р Кастрева добави, че спрямо предходната година баловете са паднали. „ Причините едва ли са в резултатите от националното външно оценяване. В последна сметка изборът на родителите е този, който предопределя желанията на учениците “, сподели доктор Кастрева.

По думите ѝ родителите в множеството случаи се водят от ползите на своите деца. „ Това предопределя техния избор. В последна сметка системата е насочена към желанията на учениците, съизмерими с техния бал “, добави доктор Кастрева.

Училищата с най-нисък бал са 24-то учебно заведение, 66-то, 27-мо, 37-мо, 15-то учебно заведение, 90-то, 40-то и Професионалната гимназия по селско стопанство. По думите ѝ заявката с максимален брой стремежи на възпитаник включва 119 такива, като въпросният възпитаник е признат на 104-то предпочитание.

„ Имаме към 10 учебни заведения, в които нямаме нито едно класирано дете “, сподели още доктор Кастрева и изясни, че на територията на София – град има предпазени специалности. „ Към тях сме подходили извънредно толерантно и закриването на паралелките е обвързано с броят на класираните възпитаници, изключвайки предпазените специалности, сме се постарали да закрием паралелки, които към първо класиране са имали класирани не повече от 8 възпитаници “, разясни Кастрева.

Старши специалистът в отдел „ Организация “ на междинното обучение “ към РУО – София град Ваня Станчева добави, че доста малко възпитаници са поискали паралелки, за които от инспектората са били уверени, че ще бъдат осъществени. „ Като образец мога да дам „ Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника “, нещо за което се приказва непрестанно, само че за жалост нула възпитаници са класирани в тази паралелки “, сподели Станчева и разясни, че няма класирани и за специалността „ Подемно-транспортна техника, монтиране на пътнотранспортни средства “, както и за специалността „ Каменоделство “.

„ Друга нова привлекателна специалност, за която с изненада установихме, че не е пожелана, е в Професионалната гимназия по фризьорство и козметика, обвързвана с осъществяване на процедури в балнеоложки и възстановителни центрове “, съобщи Станчева и посочи, че там са класирани единствено 5 възпитаници и тя няма по какъв начин да бъде осъществена. „ Закрити са още паралелки, свързани с произвеждане на сладкарни произведения и питиета и произвеждане и обслужване в заведенията за хранене и развлечения в Професионалната гимназия по туризъм „ Алеко Константинов “ в Банкя, както и специалностите „ Автоматизацията на непрекъснатите производства “ в Професионалната гимназия по електроника и автоматика. „ Производството на тапицирани произведения “ е търсена и перспективна специалност на пазара на труда, само че с нула класирани “, добави още специалистът. По думите ѝ на третия стадий от инспектората са длъжни да закрият паралелките с под 18 възпитаници.

От РУО – София-град припомниха, че второто класиране би трябвало да излезе на 12 юли 2018 година, като за второ класиране вземат участие учениците, подали заявки за втория стадий.

Тази година най-вече споменавана е паралелката на 22-ро СУ „ Г. С Раковски “ – профил „ Чужди езици “, за която са подали заявки 2 098 възпитаници. След нея на второ място е паралелката още веднъж на 164-та Гимназия с преподаване на испански език „ Мигел де Сервантес “ с профил „ Чужди езици “, за която са подали заявки 1 969 възпитаници. На трето място е Първа британска езикова гимназия – профил „ Чужди езици “, за която са кандидатствали 1 793 възпитаници.

По отношение на професионалните паралелки доктор Кастрева разясни, че както предходната година, по този начин и тази година е мечтана най-вече паралелката „ Банково дело “ в Националната търговско-банкова гимназия, а на второ място е компетентност „ Електронна търговия “ още веднъж в същата гимназия. „ На трето място е Софийската професионална гимназия по електроника „ Джон Атанасов “ със специалността „ Системно програмиране “ с проучване на британски език, за която са кандидатствали - 1 177 възпитаници “, добави шефът на РУО – София-град.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР