Тече подготовка за проучване на ветровия потенциал в Черно море,

...
Тече подготовка за проучване на ветровия потенциал в Черно море,
Коментари Харесай

Рибари готови на протести, ако не се оттегли проектът за перките в Черно море

Тече подготовка за изследване на ветровия капацитет в Черно море, което би трябвало да предхожда реализацията на капиталовите планове за създаване на ветропаркове в българска акватория, предизвести на конференция ръководителят на Сдружение „ Черноморски изгрев ” Емил Милев.

„ Имаме информация, че за задачата в транспортното министерство е импортирано искане за слагане на пилотни буйове в морето, които да регистрират силата напразно, теченията и температурата на водата ”, посочи ръководителят на сдружението. Според Милев настояването е подадено от английската компания „ Hooracan “, която през ноември 2023 година показа пред риболовците във Варна желанията си да прави офшорни ветропаркове в морето и получи безапелационното им противоречие. 

„ Самото изследване ще коства над 20 млн. лева, а страната ще се задължи да подсигурява изкупуването на тока от офшорен вятър за 160 лева за мегаватчас,  което изяснява бързането този лобистки закон да бъде признат и фактът, че го внася не Министерски съвет, а група депутати, с цел да не се постанова публично разискване ”, уточни Коста Стоянов. Той напомни, че преди внасянето на законопроекта за силата от ВЕИ в морските пространства не е търсено мнението на Института по рибни запаси и Института по океанология при Българска академия на науките, не е питан и нито един от кметовете на черноморски общини. Становища по него са дали няколко министерства и всички те са негативни. Въпреки това противоречивият документ бе признат на първо четене. Чак по-късно вносителите се сетиха да провеждат среща със засегнатите сектори, която ще се организира на следващия ден в Народното събрание.

Поставянето на перките ще ликвидира българския лов на риба. В бранша са регистрирани 2000 кораба, 60 рибопреработвателни предприятия и 24 мидени ферми. Много повече са заетите в туризма, откъдето също се оповестиха срещу плана за закон.

„ На срещата ще разбираем, че плануваните три парка ще лишават към 20% от българското море. Там икономически лов на риба няма да има. Перките ще са забележими от брега в ясно време – сондата край нос Галата е на 23 км във вътрешността, висока е 40 м и се вижда от плажа, а перките ще са високи по 260 м. От брега до тях би трябвало да се прокарат кабели, край които ще има сервитутни зони, а за всяка турбина в морето ще се излива пиедестал, колкото 8-етажен блок. Затова сме безапелационни – проектозаконът би трябвало да се отдръпна. Ако не ни чуят, ще търсим обединяване за общи митинги с другите наранени сектори – туризъм и земеделие ”, безапелационен бе Емил Милев.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР