Те се намират върху всички дръжки на врати, кредитни карти,

...
Те се намират върху всички дръжки на врати, кредитни карти,
Коментари Харесай

Колко време може да живее един вирус на повърхност

Те се намират върху всички дръжки на порти, кредитни карти, телефонът ви и съвсем всяка една повърхнина, която докосвате ежедневно. Няма по какъв начин да избягате от тях и в случай че не поддържате естествена хигиена, най-вероятно ще срещнете много компликации и главоболия. Всичко, което докосвате, разнася микроби, а по време на грипните сезони, най-вероятно сте били в контакт с повече, в сравнение с подозирате. И тъкмо тук идва огромният въпрос: какъв брой време живеят микробите, когато са върху някаква повърхнина?

Това обаче е малко комплициран въпрос, защото всеки вирус е друг и оцелява по друг метод върху избрани повърхности. Няма тъкмо несъмнено предписание, което да дефинира или класифицира времето за оцеляване върху повърхнина, както и в правоприемник – последното сте вие. Всичко зависи от типа на повърхността, температурата и влажността, затова с тези фактори ще приказваме за една дълга игра без граници.

Вирусите нямат верните ензими, с цел да основат химична реакция, която да им разреши да се развъждат. По тази причина употребяват приемна клетка, каквато е бактерията, растението или животното, като включително включваме и индивида. С помощта на приемника, вирусите могат да се развъждат. Това е добре за вируса и постоянно е зле за съществото, което го придвижва. Без приемна клетка, вирусите не могат да оцелеят продължително, само че имат някакъв пократък живот, с цел да могат да действат, до момента в който чакат да се закачат и заразят един нов правоприемник.

Извън него, те постоянно се разделят на две категории – остават невредими, само че без своята мощ да заразяват, както и такива, които имат силата да заразяват, само че употребяват своите последни сили за реакция.

Времето, в което един вирус може да оцелее, варира и зависи най-често от патогена. Има избрана съществена линия, която разпределя всеки един вирус. Така наречените риновируси могат да предизвикват простуда и оцеляват за малко време върху дадена повърхнина. Има и норовируси, които могат да предизвикват гадене и диария, те, за огромно страдание, могат да оцеляват със седмици. Не е изненадващо, че могат да живеят отвън един правоприемник и да се популяризират посредством хора, като най-често заразяват и храни. Изследването върху коронавирус вируса сподели, че могат да оцеляват върху дадена повърхнина по-дълго, в сравнение с останалите вируси в фамилията на SARS-CoV. Изследването демонстрира, че един подобен вирус може да издържи до три дни върху стоманена повърхнина или върху пластмасова такава. Оцеляването върху други повърхности е много по-ниско, към един ден върху картон и към 4 часа върху мед. Животът във въздуха също е много по-различен, там може да оцелява с часове след кихане или кашляне.

Новият ковид е много по-стабилен от предходната версия (говорим за онази от 2003 г.) Някои вируси могат да устоят до 72 часа върху други повърхности.

От една страна, това е много едва проучване, защото освобождението на избран брой вируси върху една повърхнина и изчакването на реакцията, действително не може да даде най-точните резултати. Според множеството учени, тази информация е основа, която дава някакви насоки, само че е доста надалеч от съвършенството. Доказано е, че множеството вируси оцеляват по-дълго на студено време, висока мокрота и избрани повърхности като стомана, само че някои вируси се оправят добре и с по-ниска мокрота. Най-неприятното е, че ковид може да се придвижва и в горещо и влажно време. Личният контакт със инфектирани хора е и най-сигурният метод за преместване на вируси.

Ако докоснете избрана повърхнина, върху която има коронавирус, това не значи, че наложително може да се болестите. Ако не измиете ръцете си на време, а по-късно докоснете лицето, устата или очите си, възможностите да се болестите, стартират да се усилват. Все отново и този вирус е жертван да почине без правоприемник и да се разгради много бързо, когато се срещне с най-обикновен сапун. Най-често ще видим, че съвсем всички вируси умират в границите на няколко часа, а в случай че почистваме дръжки и екрани на телефони, възможностите да имаме някакви проблеми, са извънредно минимални. Тайната е постоянно да бъдем добре заредени с дезинфектант и да поддържаме добра персонална хигиена, в случай че съблюдаваме тези условия, няма да имаме никакви проблеми.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР