Те са на по близо 80 години, искат да победят

...
Те са на по близо 80 години, искат да победят
Коментари Харесай

Приемственост срещу революция на първичните избори на демократите в САЩ: Байдън срещу Сандърс

Те са на по близо 80 години, желаят да победят Доналд Тръмп и са политически ветерани с няколко десетилетия стаж в Конгреса. С това се изчерпват приликите сред Джо Байдън, водач на умерените демократи, и Бърни Сандърс, който се афишира за политическа " гражданска война ".

В деня след " Супервторника ", с шумното завръщане на някогашния вицепрезидент на Барак Обама, се обрисува конкуренцията за номинацията на Демократическата партия на Съединени американски щати да се трансформира в двубой сред тези двама мъже с много разнообразни политически позиции.

Двама мъже, два стила

Лъчезарна усмивка, грижливо сресана коса, Джо Байдън е политик от остарялата школа, който не крие какво мисли и с подготвеност влиза във физически контакт. Поздрави, сърдечни ръкостискания, даже целувка по главата на някогашна законодателка от Конгреса - деянията му на искреност го сложиха в центъра на полемика, която той обезврежда, декларирайки положителните си планове и изменящите се " обществени правила ".

77-годишният някогашен сенатор от Делауер се употребява с прочут капитал от благосклонност, дължащ се значително на това, че той не се колебае да демонстрира страсти и съчувствие. Дори гафовете му, които са доста, оказват помощ да наподобява по-близо до хората.

Личният му живот е белязан от нещастия. Случаите, когато е бил в печал - гибелта на жена му и на дребната им щерка при автомобилна злополука през 1972 година, гибелта на сина му Бо от рак през 2015 година - са добре известни на американците.

78-годишният Бърни Сандърс е по-суров, с буйни бели коси и по-груб жанр.

Имащ известност на навъсен и не изключително разговорлив човек, въпреки че е радостен на манифестации и се държи сърдечно с поддръжниците си, той е толкоз разгорещен, че го считат за холерик.

Известен - и станал обект на карикатури - за метода, по който размахва ръце или сочи с пръст, до момента в който приказва, сенаторът от Върмонт брани гневно своята самостоятелност. Пълна диаметралност на своя съперник, който е един от водачите на демократите, той в никакъв случай не е бил част от партията.

Пламенността, с която той пази изрично левичарски хрумвания, несъмнено вдъхна нов живот на демократите и провокира възторг измежду неговите поддръжници, само че кара съперниците му, които го упрекват, че разделя страната също толкоз, колкото Доналд Тръмп, да скърцат със зъби.

И пред двамата мъже, които наближават 80-годишна възраст, за сметка на това стои въпросът за здравословното им положение. Бърни Сандърс получи инфаркт през октомври, а Джо Байдън постоянно изпитва усложнения при говорене, които пораждат подозрение за здравето му.

Приемственост против гражданска война

С центристките си позиции, Джо Байдън въплъщава приемствеността. За доста американци, изпитващи носталгия по по-спокойния интервал преди Тръмп, " чичо Джо " вдъхва убеденост и е въплъщение на известна нормалност.

" Хората не желаят гражданска война, те желаят резултати ", акцентира той, визирайки радикалните ограничения, препоръчани от Бърни Сандърс.

Който дава отговор, че " не можете да успехите Тръмп с придържане към същите остарели предписания ".

Бърни Сандърс се афишира за социалист - подготовка, която към момента е шокираща за мнозина в Съединени американски щати, защото припомня за Студената война - и споделя, че желае да направи революционни промени в Америка.

Гласовете на чернокожите и латиносите

Разликите сред двамата се виждат елементарно и измежду поддръжниците им.

Завръщането на Джо Байдън в " Супервторника " значително се дълги на известността му измежду чернокожите гласоподаватели.

Той е желан и от дамите, по-възрастните и висшистите.

Що се отнася до Бърни Сандърс, той може да разчита, изключително в Калифорния, на хората от латиноамерикански генезис. Освен това той притегли младежите и самостоятелните гласоподаватели.

Гласовете на латиносите, както и на други групи, обаче надалеч не са хомогенни. Освен това изказвания на Сандърс, възхваляващи някои аспекти на кубинската гражданска война, както и тогавашните му пътувания в комунистически страни, които го преследват по време на неговата акция, могат да му навредят, изключително във Флорида. В този основен за президентските избори в Съединени американски щати щат живее огромна общественост от кубински бежанци.

Политики

" Бърни " твърдо има вяра в цялостна смяна на " жестоката " американска система на опазване на здравето и желае всеобщо гратис здравно обезпечаване.

Той дава обещание също да опрости всички студентски заеми, което беше приветствано от поддръжниците му, само че провокира въпроси по какъв начин ще бъде финансирана сходна мярка.

От своя страна Джо Байдън желае да се показа като по-гъвкав политик и се хвали, че може да работи с републиканците. Нещо, за което беше упрекнат от тези, които считат, че е бил прекомерно примирителен към тази партия.

Той не отива толкоз надалеч, колкото своя противник, по въпроса за студентските заеми, предлагайки да се усилят опциите пред студентите да облекчат или анулират своите отговорности. Байдън пази гневно здравната промяна, призната при президента Барак Обама.

Вчера Сандърс мина в нахлуване, заявявайки, че " Джо ще би трябвало да даде пояснения " за своята стратегия и пасиви - визирайки по-конкретно обстоятелството, че като сенатор Байдън е дал своя вот в поддръжка на войната в Ирак. " Бърни ", който също към този момент беше член на Конгреса по това време, гласоподава срещу.

 

Инес бел Аиба от Франс прес / БТА 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР