Земеделци от Южна България са против идеята на министъра на

...
</TD
>Земеделци от Южна България са против идеята на министъра на
Коментари Харесай

Земеделци от Южна България са против идея на Асен Василев

Земеделци от Южна България са срещу концепцията на министъра на финансите да се продадат 700 000 декара земя от държавния аграрен фонд. Постъпленията в държавния бюджет за 2025 година ще са в размер на 340 милиона лв., пресмятат от МФ. Министерството на земеделието е срещу това желание, настояват фермери от Пловдивско, предава Plovdiv24.bg .

Идеята е финансовите медиатори, които разполагат с поименни обезщетителни бонове (ПКБ), да могат да продават наличните им скъпи бумаги на безусловно всеки български жител. 60% от цената на продадената земя се заплаща в бонове, а останалите 40% се заплаща в брой от участниците в търговете. Тези 40% % съставляват 340 милиона лв., които държавта ще получи от продажбата на земяга. В мнение на Министерство на земеделието и храните се показва, че въпросните 700 хиляди декара съставляват една пета от Държавния аграрен фонд (ДПФ).

Председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов разяснява пред sinor.bg, че в случай че министерството на финансите има намерение посредством тези търгове с поименни бонове да оземли дребни и междинни земделски стопани, то концепцията би била подкрепена от него и сътрудниците му. Той напомни, че в Южна България съвсем няма земделски земи от ДПФ, само че в Северозапада има много държавни терени.

" Във Видинско и Монтанско би трябвало земите на тези търгове да не се продават в огромни имоти, а от към стотина декар. Така дребните фермери ще получат елементарен достъп до лична земя на по-ниски цени " - споделя Христов. Според него това е доста значимо за животновъдите, за които са нужни пасищата и ливадите. 

Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите ще излезе до дни с публична позиция, като преди този момент ще потърси мнението на министерствата на финансите и на земеделието. 

Земеделци напомнят, че преди повече от 15 години страната при сходни търгове продаде огромна част от ДПФ не на действителните аграрни производители, а на компания, търгуваща със земя.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР