Темата за паметника Альоша винаги е предизвиквала бурни реакции сред

...
</TD
>Темата за паметника Альоша винаги е предизвиквала бурни реакции сред
Коментари Харесай

Историк: Паметникът на Альоша трябва да напомня на поколенията за страшен конфликт с милиони загинали

Темата за паметника Альоша постоянно е предизвиквала бурни реакции измежду пловдивската общност. Мненията дали гранитният руски боец би трябвало да е един от знаците на европейската столица на културата Пловдив са безусловно на двата полюса.

Преди дни Plovdiv24.bg разгласява изявление със скулптора Иван Тотев, който акцентира причини в поддръжка на концепцията, че монументът би трябвало да бъде демонтиран и изместен на друго място, а върхът на хълма да остане чист.

Днес представяме гледната точка на дългогодишния шеф на Историческия музей в Пловдив  доц. д-р Стефан Шивачев.

Двете войни през ХХ век лишават живота на повече от 70 милиона индивида, като над 50 милиона са жертвите на Втората международна.

" Това са 6 години, в които светът живее в същински смут. Войната е на всички места - в доста страни, в международните океани, в небето. Съвсем обикновено е след един подобен нечовечен спор спечелилите да дефинират разпоредбите на новия дневен ред. Когато приключва тази война всички освен си отдъхват, всички вземат решение, че тази международна война би трябвало да бъде последна. Така в идващите години е основана Организацията на обединените народи, с цел да не се не помни тази война " - напомня историкът.

Построени са към 2000 паметника. Паметникът Альоша в Пловдив е част от тези монументи, дружно със съхранените концентрационни лагери в Бухенвалд и на доста места, които би трябвало да припомнят на поколенията, че това е бил заплашителен спор, завлякъл в гроба повече от 50 милиона. Благодарение на тази система, която е основана след Втората международна война виждаме, че светът към този момент близо 80 години живее в мир, без нов международен спор, споделя Шивачев.

В изявлението разясняваме за какво Альоша е единственият персонифициран монумент в Европа и за какво в другите европейски страни монументите са костници. Независимо от типа си, всички тези монументи са отдадени на концепцията да не се не помнят събитията от 1939-1945 година Историкът счита, че нашите предшественици са показали доста мъдрост, когато не се съгласили да се направи монумент на вожда на човечеството Йосиф Сталин. 

" Войникът постоянно е знак на всеки един боен спор. Войникът в последна сметка води война за една концепция, без значение дали тази концепция е отбрана на родината, без значение дали тази концепция е победа на антихитлеристката коалиция. Така, както този боец символизира руската войска, той символизира тези, които водят война тогава в границите на тази антихитлеристка коалиция " - изясни той. 

Историкът напомня също ролята и мястото на България във Втората международна война. " Забравата в историята в никакъв случай не е водела до положително. Забравата е заплаха да повторим тези неточности. Искам да припомня, че българските ръководещи, в лицето на Народното събрание, на 1 март 1941 година взимат с бурни акламации решение да се причислят към тази група, отпред с Германия. В резултат, в София е бомбардирана и са разрушени повече от 4000 здания и умират доста почтени жертви. Тогава същите тези ръководещи стартират да упрекват Уинстън Чърчил, че той бил провокирал тези бомбандировки. Да, само че повода обаче не е в Чърчил " - уточни той.

Шивачев счита, че не трябва да се не помнят тези събития.

Цялото изявление гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР