С концерт и изложби в Русе ще бъде отбелязана 80-годишнината

...
</TD
>С концерт и изложби в Русе ще бъде отбелязана 80-годишнината
Коментари Харесай

С концерт отбелязват годишнина от спасяването на българските евреи в Русе

С концерт и изложения в Русе ще бъде маркирана 80-годишнината от спасяването на българските евреи. Събитието се провежда взаимно от Русенската художествена изложба, Международно сдружение " Елиас Канети “, ДА " Архиви “-Русе и Русенска опера. То ще се състои на 18 май от 18 часа в Дом " Канети “.

Ще бъдат експонирани две изложения. Едната е на български художници с еврейски генезис от фонда на галерията, в която публиката ще види картини на Ана Крамер-Бехар, Марко Бехар, Жак Авдала, Елиезер Алшех, Давид Перец, Йоан Левиев, Андрей Даниел, Греди Асса, Петранка Кац и други ДА “Архиви “ показва документалната галерия " Осъждане и избавление – ориста на българските евреи 1940-1944 ".

Концертната стратегия, определена за събитието, е непозната за България. В характерния музикален жанр клезмер тя ще потопи публиката в интонационните многообразия, които еврейската музикална просвета е акумулирала през дългите пътувания на еврейските малцинства през разнообразни страни и исторически столетия. Това разнообразие се пречупва през уменията и виртуозната техника на музиканти от оркестъра на Русенската опера. Програмата ще бъде изпълнена от Инструментален отбор “Енигма " и сопраното Нели Петкова.

Клезмер е характерен музикален жанр, присъщ за жанра на еврейската национална музика на ашкеназките общности, населяващи Източна Европа. Той е богат на интонационно разнообразие, съчетало в себе си още през XIX век детайли от балканския фолклор в пъстро единение с многочислените национални музикални обичаи, с които еврейската музикална просвета е била в прикосновение. След преместването на стила клезмер в Съединени американски щати, той добива образа на етноджаз, а характерни аранжименти за камерни и огромни оркестрови сформира с типичен принадлежности го приближават и до стила на класическата музика.

Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на Министерството на културата, оповестяват от РусеМедиа.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР