Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните хора. Всеки

...
</TD
>Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните хора. Всеки
Коментари Харесай

Лекар от Пловдив: Предсърдното мъждене е опасно, води до инсулти

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните хора. Всеки пети пациент, който постъпва във Втора кардиология на " УМБАЛ-Пловдив “, е с друга форма на предсърдно мъждене - остра или хронична, сподели доктор Васил Василев.

Според него множеството заболели са мъже, а честотата му нараства с придвижване на възрастта, каквито са трендовете и в международен мащаб. Повишен риск за появяването му са и съпътстващи болести като захарен диабет (ЗД), сънна апнея, затлъстяване, хипертония, ХОББ и други.

При част от пациентите предсърдното мъждене протича без признаци. Други се оплакват от отмалялост, сърцетуптене, задъхване, напън в гърдите, а в някои случаи и загуба на схващане.

Този тип аритмия е обвързвана с много затруднения, които нарушават качеството на живота на засегнатите. Най-честото от тях е исхемичният мозъчен инсулт, като от 20 до 30 % от исхемичните инсулти се дължат на предсърдно мъждене.

Друг доста сериозен проблем е увеличената сред един и половина и 3 пъти смъртност при тези заболели, уточни лекарят. Той изясни, че това се дължи на коморбитета - развиване на инсулт, сърдечна непълнота, която се следи при към 20-30 %. Пациентите получават когнитивни нарушавания, които са свързани с паметта, езика, логическото мислене, вниманието, усещането, въображението, способността за взимане на решение и други. Част от тях страдат и от депресии.

При съществуване на признаци кардиологът назначава елементарна ЕКГ и диагностицира предсърдното мъждене. По преценка на лекаря може да се направи холтер ЕКГ- дългогодишен ЕКГ запис, запис на ЕКГ на смарт телефони или часовници, както телеметричен запис. Много пъти обаче болестта се записва инцидентно при обзор или след настъпило към този момент затруднение.

Лечението на предсърдното мъждене зависи от неговата отминалост. Ако се стартира до 48-я час от началото на пристъпа, се реализира възобновяване на ритъма. Обикновено се прави инфузия на лекарства или електрокардиоверзио - възобновяване благодарение на електрически ток.

Ако има отминалост над 48 часа, тогава лекуващият кардиолог преценя държанието и тактиката на лекуването. Има опция за възобновяване на ритъма след специфична подготовка и към едномесечен банкет на антикоагулант. В някои случаи лекуващият кардиолог може да реши пациентът да остане да живее с тази аритмия, само че естествено под прецизен надзор и регулярни прегледи.

Особено значение за лекуването има профилактиката на инсултите, а това се реализира посредством лекарства наречени антикоагуланти - препарати, разреждащи кръвта. Дозата се дефинира от лекуващия доктор по отношение на положението на болния.

Според доктор Василев предсърдното мъждене не е по-безобидно от инфарктите, само че пациентите са осведомени за него по-малко и постоянно подценяват тази рискова диагноза.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР