Поставянето на подпорни конструкции - габиони от метална мрежа, на

...
</TD
>Поставянето на подпорни конструкции - габиони от метална мрежа, на
Коментари Харесай

Габиони на Небет тепе станаха повод за недоволство

Поставянето на подпорни структури - габиони от железна мрежа, на археологията на Небет тепе провокира отрицание измежду част от пловдивчани. Гражданите настояват, че се ликвидира достоверността на обекта, а природозащитникът Тома Белев декларира, че методът не е подобаващ за зидове на 5-6 хиляди години в най-стария град на България.

" Работата на Небет тепе се прави съгласно плана, който е координиран с Министерството на културата и с НИНКН " - споделя в изявление за Plovdiv24.bg  художник реставраторът Никола Стоянов - архитект в част " Реставрация и консервация " и авторски контрол в проекта  " По крепостните стени на Филипопол ".

Габионите служат за подпорна структура на шкарповете (б.а. - диги), които се образуват след археологическите изследвания. Щадят археологията, а след време обрасват с растителност.

" Те стъпват не върху върху археологически структури, а върху проучения към този момент безплоден терен на обекта. Вместо да се изливат бетони, се прави по тоя метод. В един миг, след години, в случай че се наложи нещо да се преустройва по обекта, те се смъкват и местят доста елементарно " - изяснява Стоянов.

Реставраторът напомня, че на същия принцип са направени подпорните стени на Форум север и Форум запад - с габиони. В следствие растителността ги обгръща и се приобщават към околния ландшафт. 

" Целта на сегашните консервационни и реставрационни действия е да бъдат съхранени зидовете, тъй като през многото години, през които седяха по този начин, бяха разхвърлени. Градежният материал беше разхвърлян по целия обект, а в този момент е събран, инвентиран е, известно е всеки камък къде е бил и подреждаме нещата " - споделя в изявлението специалистът.

Работата по плана напредва съществено - на доста места са направени запечатките по зидовете, укрепването, инжектирането, имплектонът (б.а. - пълнежът на крепостните стени), отводнителната система, която не разрешава водата да навлиза в ядрото на зидовете. Направени са всички археологически изследвания, които съпътстват цялостната работа по обекта, изброява Стоянов. На западната кула, която обратно във времето е била неведнъж пристроявана, ще се вършат консервационни запечатки и ще има малко надграждане, с цел да се вижда отдалеко. 

Никола Стоянов счита, че Небет тепе е сложен обект, тъй като съдържа зидове от разнообразни столетия, строени по друг метод, с разнообразни материали. " Характерът на всеки един от тези зидове би трябвало да бъде непокътнат. Има голямо многообразие в това отношение и ние сме длъжни да го запазим в достоверния му тип " - споделя той.

През ноември се чака планът да е във финалната си фаза.

Цялото изявление гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР