Покровителят на Русе вече е отлят от бронз, научи Русе

...
</TD
>Покровителят на Русе вече е отлят от бронз, научи Русе
Коментари Харесай

Търсят място за паметника на Св. Георги Победоносец в Русе, статуята вече е отлята

Покровителят на Русе към този момент е отлят от бронз, научи Русе Медиа. Става дума за пластиката на Георги Радулов, която месеци наред можеше да се види от русенци във фоайето на Пленарна зала в общината. Макетът, който бе изложен там, представляваше Св. Георги Победоносец на кон, който с копие пробожда дракон. Както е известно, персонажът е настойник както на Русе, по този начин и на побратимения румънски град от другата страна на р. Дунав -Гюргево.

Преди близо два месеца пластиката е била изпратена в ателие, с цел да бъдат направени по нея калъпи, които да се употребяват за отливането й в метал. Калъпите са били подготвени преди месец, а към днешна дата към този момент е направена и отливката на фигурната комбинация. Предстои признакът на Русе да бъде признат от комисия и да бъде докаран в града ни в първите дни на 2024 година. За отливането й е употребен бронз, останал от направата на фигурата на Васил Левски. Припомняме, че от военното министерство бяха предоставени гилзи от снаряди, които да бъдат претопени за отливането на паметника на Дякона. Останалият материал от снарядите е бил пренасочен за новата фигура. По план Св. Георги Победоносец е висок към 1 метър и тежестта на отливката е близо 80 кг. Самото отливане е направено в леярната в Генерал Тошево, където е отлят и Васил Левски.

Предстои да се дефинира мястото, на което да се сложи новата фигура. Първоначалната концепция бе да се инсталира стълб на кръговото в Русе, който да е над равнището на придвижването на колите и фигурата да бъде на върха му.

След съвещания с архитекти концепцията е преразгледана, защото скулптурата е относително дребна като размери, и е предпочетено признакът на града да бъде позициониран в новооформеното пространство до пл. " Дунав “. Финалното решение ще се вземе след публично разискване, ще бъде разгласен и конкурс за план. Авторът на плана на фигурата Георги Радулов е дал на общината направения преди години макет с вярата, че той, въпреки и след десетилетия, ще бъде осъществен.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР