Пловдивските криминалисти и прокуратурата разкриха престъпна група медици, източвали НЗОК

...
</TD
>Пловдивските криминалисти и прокуратурата разкриха престъпна група медици, източвали НЗОК
Коментари Харесай

Ясно е името на основния заподозрян за схемата с източените милиони

Пловдивските криминалисти и прокуратурата разкриха незаконна група медици, източвали НЗОК с подправена документи за помощни средства за инвалиди.  До момента са задържани 7 души от които 5 са лекари, в това число и уредникът на лъжливата скица. 

Това е известният лекар Ненко Василев, шеф на фиктивно записания медицински център " Медлайф " със седалище в София и филиал в Пловдив, заяви " Радио Пловдив ".

Тук той е посочен с адрес ул. " Ангиста ", където в действителност се намира медицински комплекс, само че не и " кухата " компания - призрак. Останалите двама са лекари от Велико Търново.

От юли предходната година до момента с незаконната скица са присвоени над 5 милиона лв., като е действано с обсег измежду пациенти в цялата страна.

За задачата в медцентъра  са набирани данни за инвалиди, изготвяни са подправени протоколи с техните имена и са прибирани парите за скъпи консумативи. Те обаче въобще не са стигали до хората с увреждания.

През това време участниците в схемата  успели да изготвят над 8 000 протокола на другояче действителни пациенти и посредством други компании са придобивали отпуснатите от касата пари за помощни средства.  

Обикаляни са голям брой обществени домове за възрастни и хора с увреждания, където е попълвана банката с техни персонални данни, в това число и с подкупи под формата на комисиони за шефовете на тези заведения. Организаторте са основали мрежа от дистрибутори в страната и фирми  за фиктивните продажби на скъпите консумативи.

В някои случаи, когато пациент е бил уведомяван, са му превеждани дребна част от парите за даден консуматив, като огромната част оставала за мошениците. Масово обаче изготвяните документи са били изцяло фиктивни, без визираните в тях хора въобще да подозират за това.

Разплитането на измамата почнало след инцидентна анкета на РЗИ Пловдив до пациенти от Пазарджик, с въпрос дали са удовлетворени от услугите. Тогава точно те с изненада декларирали, че нищо не знаят за това.Разпитани са над 500 наранени, заяви районният прокурор на Пловдив.

Извършени са 19 обиска на домове и офиси в Пловдив и страната,  при които са конфискувани голям брой документи, 50 флашки, 30 000 лв., 10 компютъра и електронни подписи на членовете на комисията. За залавянето на тартора на групата е проведена цяла спецоперация, тъй като при разкритията той е бил в чужбина и е имало възможност да се укрие. Все отново той е задържан на летището при идването си у нас.

В описите има и 27 умряли, на които все пак са съставяни протоколи за подкрепяне. Драстичен е един от тези случаи, в който човек, умрял на 31 май, е регистриран за помощни средства на 9 юни. 

Любопитна детайлност е, че при разпитите лекарите от схемата, участници в комисиите за одобрение на помощите, са били уверени, че не правят нищо неправилно, описа районният прокурор.  

Разследването продължава с възможност за нови разкрития и забъркани, освен това на високи служебни позиции. Наказанието за тези закононарушения  е 3 до 15 години отнемане от независимост.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР