Осем изкуствоведи и осем художници от различни области на визуалните

...
</TD
>Осем изкуствоведи и осем художници от различни области на визуалните
Коментари Харесай

Откриват въздействащата изложба Вътрешно спасение на куратори и художници в НХА - Бургас

Осем изкуствоведи и осем художници от разнообразни области на образните изкуства, ученици на Националната художествена академия, вършат своя креативен дебют и проучват настоящи всемирен и социокултурни проблеми, обединени от тематиката " Вътрешно избавление “. Това са 16 творби и 16 разнообразни истории, които показват интимния, персонален взор на ворците към света и към самите себе си, синтезирайки страстите и концепциите на актуалния актьор.

Експозицията ще бъде открита на 28 октомври /петък/ от 17.30 часа в Магазия 1, НХА Бургас.

" Вътрешно избавление “ е четвъртото издание на плана " Зони на контакт “ на фондация " Поддържане на изкуството в България “. Той се провежда в партньорство с Националната художествена академия и Съюза на българските художници, а съответен мотив са два юбилея– 125 години от основаването на Рисувалното учебно заведение и 50 години от основаването на компетентност " Изкуствознание “.

Участници в изложбата са:

Куратори– Велина Таскова, Дона Георгиева, Георги Тодоров, Мария Кодинова, Марко Даниел, Надия Русева, София Рангелова, Тони Бояджиева.

Художници– Виктория Антова, Елена Капелова, Иван Тодоров, Любослав Боянов, Любослава Николаева, Симеон Димитров – Соми, ХанкоСедефчев, Яна Папазова.

Проектът се финансира от стратегия " Дебюти “ на Национален фонд " Култура “.

Човешката душа и вътрешният свят на индивида са изследвани епохи наред от учени, мислители, философи и писатели, само че осъзнаването на надълбоко закодираната в индивида истина зависи единствено от него. Тя може да бъде изразена по доста способи, един от тях е изкуството в разнообразието от неговите проявления и форми.

Тези усеща са сложни и персонални за всеки актьор и техния образен израз следва да бъде деликатно съхранен и куриран. В ревюто на себеизразяващия се художник създателят е същината, а кураторът – призмата, която я пречупва. Кураторите не променят мислите и възприятията на актьора, а реализират връзката сред него и фена, моделирайки представянето на творбите му по този начин, че те да бъдат възприети и разбрани.

Предизвикателството, пред което са изправени създателите в сегашния план, е да разкрият пред фена най-личното, най-съкровеното си преживяване – търсенето и намирането на своето вътрешно избавление.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР