Община Пловдив, която се заключава в рамките на града, е

...
</TD
>Община Пловдив, която се заключава в рамките на града, е
Коментари Харесай

Община Пловдив е най-гъсто населената в страната

Община Пловдив, която се заключава в границите на града, е най-гъсто обитаемата в страната. Това демонстрират окончателните данни на Националния статистически институт от извършеното през предходната година броене. Гъстотата на популацията тук е 3 135 души на квадратен километър.

Статистиката сочи, че област Пловдив е втора по мярка след София с население 634 497 души, като за 10 години сред двете преброявания то е намаляло със 7%. Първа по обезлюдяване в страната е Видин, която е изгубила повече от една четвърт хората си. На второ място област Смолян - минус 21 %. За същия интервал популацията в област Пазарджик е намаляло с 16 %.

Близо 400 000 е популацията в дейна възраст от 15 до 64 години в област Пловдив или 63 % от всички живеещи тук. 14 на 100 са децата, а хората в пенсионна възраст са малко над 22 на 100.

Коефициентът на демографско заменяне, който демонстрира какъв брой хора влизат и какъв брой излизат от трудоспособна възраст, в региона е 61, което е равно на междинната стойност за страната. Този индикатор е най-хубав в столицата, а в дъното на таблицата е област Смолян.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР