Образованието и пазарът на труда са тема, която ни вълнува

...
</TD
>Образованието и пазарът на труда са тема, която ни вълнува
Коментари Харесай

Бизнесът в Пловдив: Учениците с технически умения намират по-добра реализация в живота

Образованието и пазарът на труда са тематика, която ни вълнува през последните 10 години изключително доста и поставяме съществени старания в тази посока. За страдание в последно време фрагментите, нужни за промишлеността на България, сякаш не са доста значими, сподели в изявление за предаването " Точно през днешния ден " на БНР инж. Пламен Панчев, основател и изпълнителен шеф на Тракия икономическа зона. 

Поводът е изпратено писмо на АИКБ до просветителното министерство, в което работодателската организация упорства препоръчаният план за одобряване броя на одобряваните за образование студенти и докторанти във висшите учебни заведения и научни организации през идната година да не бъде утвърден. Според тях модерните специалности изместват тези, от които бизнесът има действителна потребност за задоволяване потребностите си от работна ръка. 

Според разбора на АИКБ логиката на психиката ще бъде увеличена с 44 %, публичните връзки - с 23 %, стопанската система - с близо 13 % и други

Инж. Панчев акцентира, че учениците с механически умения намират по-добра реализация в живота.

" През последните години нашите образователни заведения, с помощта на по-добрата работа с бизнеса, съумяват да дадат квалифицирани фрагменти, нужни за промишлеността. Голяма част от хората с друго обучение в последна сметка, след 3-4 години, отново стигат до тук. Това не е единствено мое мнение, а на повече от 100 компании. Затова настояваме за повече механически специалности, които да се учат в университетите ", разяснява той.

По думите му, България има потребност от повече експерти в региона на механиката, електрониката, електротехниката, пневматиката.

" И в Пловдив има къде младежите да получат такава подготовка във вузовете. Добре работим и с Техническия университет, и с УХТ, Селскостопанската академия, които са нужни на бизнеса ", счита инж. Панчев. 

Бизнесът упорства да се усили приемът в техническите специалности в университетите, тъй като след това реализацията на младите е ясна и лесна. Това е добре и за промишлеността, и за младежите, безапелационен е той.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР