Напомням Ви, че в продължение на два дни – на

...
</TD
>Напомням Ви, че в продължение на два дни – на
Коментари Харесай

НБ Иван Вазов с големи атракции за децата този уикенд

Напомням Ви, че в продължение на два дни – на 3 и 4 юни (събота и неделя), ще се организира Детският фестивал на знанието и придвижването Пловдив 2023.

За четвърта поредна година уредници са Народна библиотека " Иван Вазов ", Сдружение с нестопанска цел " Асоциация за обществена, здравна и правна помощ “, Съвместно командване на специфичните интервенции (68-а бригада Специални сили), Регионална дирекция към Министерство на вътрешните работи – Пловдив и Клуб за планинско-приложни спортове " АГАРТА “ – Пловдив

ПРОГРАМА – ПЪРВА ЧАСТ

3 юни

В рамките на двата дни децата ще имат опция да чуят забавни лекции; да вземат участие в демонстрации; да се ориентират с компас; да влязат в ролята на избавител, биолог, академик, откривател на пещери; да научат за непознати животни и растения; да опознаят отвесния свят на алпинизма и катеренето, да се срещнат с:

- активността на институции и организации, свързани с туризма; екологията; опазването на околната среда; спорта; долекарската помощ; планинското и спешното спасяване; пожарната и спешна сигурност и др.;

- безвредно престояване измежду природата – туризъм, планинско насочване, сигурност в планината;

- насочване в градски условия;

- правила за сигурност на движението; ръководство на колела и тротинетки; показване на снаряжение и екипировка на СПС при ОД Министерство на вътрешните работи Пловдив;

- запознаване на децата с действия, осъществявани със следово куче;

- нанагорнище на висока постройка по алпийски прийом (Западната стена на Библиотеката, от страната на парка). Начало - 10:30 ч.;

- скално катерене (подножието на Бунарджика, наоколо до църквата " Св. св. Петър и Павел " (ул. " Никола Петков " ). Начало 10:30 ч.

- Рисуване с книжарница " Мечо пух " ; бродерия, танци, спортове и други (Алеите на Цар Симеоновата градина).

- Маймунката Мънки ще зарадва всички деца и ще ги почерпи с кексчета " Боровец " до чешмичката в Градската градина.

- На площадката през централния вход на Народна Библиотека Иван Вазов, от 19:30 ч., гл. помощник Виолета Желязкова, PhD, ще опише на своите дребни и огромни събеседници за своите проучвания, свързани с едни от минимум изучените животни на планетата - прилепите.

................................................................................

ПРОГРАМА - ВТОРА ЧАСТ

3 юни

от 14 до 19 ч.: в конферентната зала на Народна библиотека " Иван Вазов ",

ще се организира семинар на тематика:

" ВЛИЯНИЕ НА ЕКРАННОТО МИСЛЕНЕ ВЪРХУ ДЕТСКОТО РАЗВИТИЕ "

1. " (С)вързани посредством екрана: Какво е “FOMO " (Fear of missing out) – страхът, че ще пропуснем или че, ще бъдем пропуснати? " – Анна Ройдева – лекар по обществена логика на психиката

2. " Рискове от увеличеното екранно време " – проф. доктор Иван Иванов, д.м.; шеф на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ " Св. Георги “, Пловдив и зам.-ректор на Медицински университет – Пловдив

3. " Откъснати " деца/ " Откъснати " родители – Зорница Стоянова (психолог) и Петя Димитрова (ресурсен учител) от " Регионален център за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение - Пловдив " с шеф доктор Катя Стоилова

4. " Кибертормоз – от субективно към действително прекарване " – Зорница Стоянова (психолог) и Петя Димитрова (ресурсен учител) от " Регионален център за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение - Пловдив " с шеф доктор Катя Стоилова

5. " Екранно време в здравословни граници " – Александрина Георгиева – основател на фондация " Офлайн кидс " ; инструктор по методиката " Учене посредством прекарване "

6. " Как се съчетават музиката и програмирането по пътя към постигането на задачите? " - Ясен Багалев - съучастник в гейм студио " The Sixth Hammer "

ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ФЕСТИВАЛА СА ПОКАНЕНИ:

1. Алпийски клуб – Банско, който ще обезпечи сигурността при провеждането на упражненията по скално катерене в подножието на рид Бунарджика.

2. Алпийски клуб – Пловдив, който ще обезпечи сигурността при провеждането на упражненията по скално катерене в подножието на рид Бунарджика.

3. Асоциация на родителите на деца с повреден слух – АРДУС, които ще срещнат децата на Пловдив с активността си и с Езика на жестовете.

4. В качеството си на посетител на фестивала, от името на Българска академия на науките, основен помощник Виолета Желязкова, PhD ще опише на дребните и огромни свои събеседници за своите проучвания варху едни малко известни животни на нашата планета – прилепите.

5. Национална асоциация на преводачите на жестов език в България /НАПЖЕБ – която ще обезпечава жестов превод

6. Общински подслон за безстопанствени животни, който ще запознае децата на Пловдив с някои от питомците си, за които най-голямото благополучие ще е да намерят своя осиновител и своя дом.

7. Планинско избавяне – Пазарджик, който ще помогне с логистика и съоръжение.

8. Регионален природонаучен музей, който ще показа информативен щанд за активността си.

9. Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив, което ще показа активността си по запазване на околната среда.

10. Сдружение Аварийно избавяне – Пловдив, което ще показва техники за първа долекарска помощ и избавяне при бедствия и повреди.

11. СКСО (Съвместно командване на специфичните операции), което ще организира занимание по насочване с карта и компас.

12. Сдружение Мейдей – Пловдив, което ще показа съоръжение за градско избавяне.

13. Сдружение " По-диви Родопи “, което ще показа активността си по реинтродукция на изчезнали в България редки типове.

14. Сдружение с нестопанска цел " Зелени Балкани “, които ще показват активността си по реинтродукция на скотски типове в България.

15. Регионална работа за пожарна и спешна сигурност – Пловдив, която ще показва противопожарни коли и техника.

16. Фондация " Офлайн кидс " – която ще организира уъркшоп

17. Сдружение " BG Бъди деен ", част от платформата Събития #БезОтпадъци, което ще ни запознае техния Шишеяд /шишеядът е нещо, което яде пластмасови бутилки и ги трансформира от боклук в потребна вторична суровина./

18. Майстор Иван Станев - единствения занаятчия на ръчно направени стъклени произведения посредством издухване в Националната занаятчийска камара на България, който ще ни запознае със своя необичаен и доста хубав поминък.

Мероприятията ще се организират на територията на:

– Алеите на Цар-Симеоновата градина;

– Виенския павилион;

– Западната стена на Народна библиотека " Иван Вазов " (от страната на парка);

– подножието на Бунарджика;

– конферентна зала на Народна библиотека " Иван Вазов ".

Официално разкриване – Централен вход на Народна библиотека " Иван Вазов ", 10:00 ч.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР