Младият български учен Станимира Делева е от Пловдив. Тя е

...
</TD
>Младият български учен Станимира Делева е от Пловдив. Тя е
Коментари Харесай

Млад учен от Пловдив: Вече не ми е смешно! Заради Възраждане може да не упражнявам професията си в България

Младият български академик Станимира Делева е от Пловдив. Тя е биолог и откривател на пещери. Завършила е ЕГ " Иван Вазов ". Представяме ви нейно мнение в страницата й във фейсбук по отношение на прекомерно противоречивия законопроект на " Възраждане ", чиито водач е КОстадин Костадинов.

Казвам се Станимира Делева и съм биолог, работя като откривател на прилепи. Автор съм на публикации, оповестени в научни журнали. През последните 6 години проучванията ми са финансирани от организации като National Geographic, Bat Conservation International и доста други. Получила съм стипендии да работя в Smithsonian Tropical research institute. Гордея се с поддръжката, която са ми оказали тези фондации и която считам, че изцяло заслужавам. Изследванията ми на прилепи и пещери са ме отвели на доста места по света и всякога когато се върна в България на драго сърце описвам за приключенията ми пред деца и младежи.

Според партия " Възраждане " аз съм направила нещо неправилно и би трябвало да се записвам като задграничен сътрудник. Новият законопроект ще направи невероятно да практикувам специалността си на академик в България. Още повече: няма да имам право да работя с деца.

Новият законопроект на Възраждане ще направи невъзможното. Аз - млад академик с опит от чужбина - да остана в България.

Доскоро се шегувахме по какъв начин, в случай че Възраждане дойдат на власт, ще стартират да преследват интелектуалците. Вече не ми е смешно.

Законопроектът на " Възраждане " предвижда всеки, който е получил над 1000 лв. финансиране от задграничен източник в границите на година, да е задължен да се регистрира като " задграничен сътрудник "  в Министерство на правораздаването - под опасност от солена санкция, от 1000 до 5000 лева за физически лица и от 5000 до 10 000 лв. за юридически. За да признат този закон са нужни 121 гласа в Народно събрание.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР