Дирекция Речен надзор“ при ИА Морска администрация“ обяви резултатите от

...
</TD
>Дирекция Речен надзор“ при ИА Морска администрация“ обяви резултатите от
Коментари Харесай

Ето резултатите от проверката след инцидента с корабчето Русчук

Дирекция " Речен контрол “ при ИА " Морска администрация “ разгласи резултатите от инспекцията след , за която настояха пасажери от въпросната разходка на 2 юни. В писмо до разнообразни институции те настояха за отговори на съответни въпроси, свързани с сигурността и техническата редовност. Проверката е посочила, че капитанът е работил съответно, корабът дава отговор на условията, само че не е бил осъществен инструктаж на пасажерите.

След случая от " Речен контрол “ са излезли с рекомендации към притежателите на кораба, оповестяват от РусеМедиа.

Ето и какво се споделя в отговора на дирекция " Речен контрол “:

В отговор на поставените въпроси, след осъществена щателна инспекция на събитията по случая от инспектори на дирекция " Речен контрол – Русе “ при ИА " Морска администрация " (ИАМА), е установено следното:

Моторен транспортен съд " Русчук “ е пътнически транспортен съд за на ден пътешестване, благосъстоятелност на " ДУНАВСКИ ДРАГАЖЕН ФЛОТ “ АД, гр. Русе. Работодател на екипажа е същото сдружение.

Изискванията на Наредба № 5 за корабните документи са спазени, като корабът е екипиран с всички нужни документи, които са с годен период.

Европейският стандарт за установяване на техническите условия за плавателните съдове по вътрешните водни пътища (ES-TRIN) регламентира техническите условия и ограниченията за сигурност, на които следва да дават отговор подобен вид кораби. Нормативните условия по отношение на техническата редовност на кораба са спазени, като същият е механически кадърен, с валидно Корабното уверение за вътрешно корабоплаване до 18.08.2023 година. Оправомощената от ИАМА класификационна организация Български корабен указател (БКР) е одобрила документите по преустройството на кораба през 2007 година.

Корабът има създадени написания за типовете спешни обстановки, като пожар на борда, битка с нахлуващата вода и човек зад борда. Евакуационния проект за пожар планува маршрута за извеждане на пасажерите.

За сигурността на пасажерите, а и за всичко протичащо се на борда, отговорност носи капитанът на кораба. На борда има лицензирани годни избавителни жилетки за 60 възрастни и 6 за деца, ситуирани под седалките в салона и в кощове на горна палуба. Корабът е стеснен да транспортира до 60 пасажера.

За техническата редовност на кораба са полагани нужните грижи. Това се вижда и от резултатите в Проверовъчния лист за корабните рулеви системи за м/к " Русчук “ при последния обзор за от време на време освидетелстване на корабните устройства от БКР.

Своевременен сигнал от екипажа на кораба за случая до ИАМА не е подаван. Капитанът е решил, че обстановката е овладяна, няма потърпевши и заплаха за навлизане на задбордна вода. По-късно е подаден формален доклад за случилото се.

Екипажът на кораба се състои от двама души според издаденият му Документ за надеждно комплектоване на кораба с екипаж и дава отговор по брой и подготовка на условията на Наредба № 6 от 17 юни 2021 година за подготвеност на морските лица в Република България. За подобен вид кораби, експлоатирани в режим А–1 (не повече от 12 часа в денонощието) националното и европейското законодателство плануват капитан и моряк. Екипажът има съответните годни документи за дееспособност.

В случай на повреда с отвод на мотор или ръководство, с цел да се предотврати сериозен случай, корабът се закотвя, подхващат се ограничения за премахване на казуса или се търси помощ от различен транспортен съд за маневриране до уместно място. При този случай отводът на рулевата система е станал при подхождане на кораба към понтон, а маневрата е усложнена от съществуване на няколко обвързани кораба в непосредствена непосредственост. Корабът " София “ е нанесъл минимални вреди на леерното ограждане на горна палуба на " Русчук “.

При сходна спешна обстановка в средата на реката се работи по същия метод, като задачата е преди всичко да се приключи безконтролното придвижване на кораба (дрейф). В съответния случай, Вие и Вашите спътници, сте попаднали в по-опасната обстановка, когато корабът подхожда за заставане и остава без ръководство.

М/к " Русчук “ има втора опция за ръководство – в допълнение ръчно задвижване на перото на руля, само че в тази ситуация тази опция не е била разумен избор, тъй като за реализирането и би се изразходвало скъпо време. Капитанът не е съумял да възвърне работата на електрическата система, евентуално заради заклинена плаваща растителност, възпрепятстваща завъртането на перото на руля. Капитанът на кораба съответно е подредил целта на дейностите си, като първо е наредил на намиращия се на носа моряк отдаване на котва и незабавно по-късно подаване на въже към понтона, с цел да предотврати дрейфа на кораба.

В хода на осъществената инспекция е открито, че не е провеждан постоянен и цялостен инструктаж от страна на екипажа към пасажерите за показване на методите за слагане на самостоятелните избавителни средства, местата за съхранението им, главните моменти от проектите и разписанията при щета, пожар, човек зад борда и евакуация.

Изразявам откровено страдание за неприятните страсти, които сте изпитали преживявайки тези тежки минути на напрежение провокирано от случая.

ИА " Морска администрация " ще предложи на корабособственика монтаж на втора самостоятелна хидравлична рулева система за ръководство на транспортен съд " Русчук “, макар съществуващата аварийна система с машинален привод и макар, че съгласно условията на европейския стандарт, тази  система ще бъде наложителна след 01.01.2026 година.

Предвид това, че се транспортират пасажери, особеностите на региона на корабоплаване и методите за ръководство на кораба, ИА " Морска администрация " ще предложи в окомплектовката с екипаж на м/к " Русчук “ да се включи второ лице с дееспособност моряк или палубен моряк.

Също по този начин ще предложи на корабособственика да осъществя мултимедийно показване за пасажерите на самостоятелните избавителни средства, на главните моменти от  проектите и разписанията при щета, пожар, човек зад борда и евакуация, макар че има табла, на които това е указано.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР