Част от празничната програма по повод 24 май в Бургас

...
</TD
>Част от празничната програма по повод 24 май в Бургас
Коментари Харесай

В Бургас днес пишат на глаголица

Част от празничната стратегия във връзка 24 май в Бургас е отдадена на глаголицата. От 15.00 часа през днешния ден в Регионална библиотека " Пейо Яворов " всеки искащ ще може да изрази себе си, като изпише нещо по избор, употребявайки първата ни писменост. Входът е свободен, а самодейността е както на екипа на библиотеката, по този начин и на Творческо ателие " КалИГРАфия ", чийто началник е Маргарита Дончева от Националната художествена академия.

Пред " Фокус " тя съобщи, че всяка дума, изписана на глаголица, носи доста мощна сила, заради което си коства да запазим тази книжовност и да се опитваме да я интерпретираме.

" Много се веселя, че в Бургас има подобен интерес към писаното слово и към духовността. Глаголицата е сложна писменост. Можем да я причислим към пиктограмната книжовност, само че би трябвало да се означи, че тя има сакрално предопределение. Не е подобаваща за писане на ежедневни известия. Ако успеем да проучваме знаците ѝ и тяхното значение, можем да открием доста във всяка дума. Например можем да разберем доста за пътя на всеки от нас, който е заложен в името ни, което в никакъв случай не е инцидентно. Корените на глаголицата се откриват доста обратно във времето, доста преди формалното ѝ основаване от Константин-Кирил Философ. Някои откриватели откриват началото ѝ даже в трако-фригийската книжовност ", изясни Маргарита Дончева. 

Според нея фактът, че все по-рядко използваме ръкописа в ежедневнието си, може да повлияе негативно, само че също по този начин има и позитивната си страна. " Вярно е, че по този метод се нарушават процеси в мозъка, които се построяват посредством писането на ръка. Смятам обаче, че това ще издигне този метод на изложение до равнището на изкуство, каквото е калиграфията, а хората ще го осъзнаят по нов метод. Ако направя една прилика с древността – тогава писмеността е била с духовни послания. Тя се е употребила като инструмент за творене на действителността. Може би тъкмо тази духовна част на пресъздаването на буквените знаци ще се ускори и ще бъде преоткрита ", добави ръководителят на креативното ателие по краснопис.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР