Асоциация Еврорегион Данубиус“, една от водещите организации в сферата на

...
</TD
>Асоциация Еврорегион Данубиус“, една от водещите организации в сферата на
Коментари Харесай

Еврорегион Данубиус отбеляза 22 години от създаването си

Асоциация " Еврорегион Данубиус “, една от водещите организации в областта на трансграничното съдействие сред България и Румъния, означи 22 години от основаването си. По този мотив по-рано през днешния ден се организира общо заседание в Гюргево, на което участваха заместител регионалният шеф на Русе Георги Георгиев, основният секретар на Областната администрация Ирена Тодорова ръководителят на Окръжния съвет Думитру Беяну, както и редица други представители на държавната и локална власт от двете страни, заяви Областна администрация - Русе.

" Партньорството сред Русе и Гюргево е освен образец за чудесно съдействие във всяка сфера от публичния живот, само че то е и причина за развиване на икономическия и културния капацитет сред България и Румъния “, сподели Георгиев и уточни, че това обаче би било мъчно постижимо без дейното подпомагане на изпълнителния шеф на Асоциация " Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева.

" През годините организацията се наложи като водач в областта на гражданските начинания, обмена на хрумвания и улеснение взаимоотношението сред държавната и локалната власт от двете страни на река Дунав. " Еврорегион Данубиус “ се трансформира в синоним за уместност и резистентност освен при реализирането на трансгранични планове, само че и при реализирането на редица интернационалните прояви, като в тази ситуация имам предвид и провеждането на двустранни държавни срещи на високо равнище с основна роля за надграждане на обичайните другарски взаимоотношения сред двете страни “, добави заместител регионалният шеф.

Той показа, че високо прави оценка ролята на Лили Ганчева в този развой и е сигурен, че и с помощта на нея партньорството сред България и Румъния ще продължи да се изпълва с ново наличие на двустранна основа и в границите на всеобхватния разговор в Европейския съюз. " Убеден съм, че макар динамичната световна среда, дружно двете страни ще продължим да поставяме нужните старания за справяне с провокациите и улеснение на по-добра съгласуваност във всеки аспект от всекидневието ни, постигайки действителни резултати “, съобщи Георгиев.

Асоциация " Еврорегион Данубиус “ е основана през 2002 година по самодейност на Областна администрация –  Русе и Окръжен съвет – Гюргево, като инструмент за реализиране на трансграничното съдействие. През годините Асоциацията се трансформира в неизменим сътрудник освен в връзките сред Русе и Гюргево, само че и сред България и Румъния. Само през последните 10 години с нейна помощ са осъществени над 100 плана във всички сфери от социално-икономическия живот в страната. Благодарение на професионализма и несломимата воля на Лили Ганчева са се осъществили редица търговски и туристически изложби, концерти, изложения и даже спектакли.

Сред главните цели в работата на " Еврорегион Данубиус “ е възстановяване на съдействие сред страните от двата бряга на река Дунав с изключение на в икономическия набор, по този начин и в редица други браншове. Сред тях са реакцията при спешни обстановки, развиването на двустранни бизнес връзки и съдействие в областта на образованието, културата, туризма, обществените действия, опазването на здравето, спорта и земеделието. Лили Ганчева е подкрепила и реализацията на редица инфраструктурни планове на територията на област  Русе и окръг Гюргево. Заради заслугите си към общностите в двата района тя бе определена за почетен жител както на  Русе, по този начин и на Гюргево.

Сред гостите на днешното събитие от българска страна бяха още кметовете на Бяла, Ветово и Две могили надлежно Димитър Славов, доктор Мехмед Мехмед и Божидар Борисов, заместник-кметът на Ценово Цветомир Петров, както и Тодор Петров от Община Сливо поле, заради неспособност за наличие на кмета Валентин Атанасов. В срещата участваха и представители на Бизнес центъра за подкрепяне на дребни и междинни предприятия.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР