Тази война (между Русия и Украйна - б.р.) се превърна

...
Тази война (между Русия и Украйна - б.р.) се превърна
Коментари Харесай

Румен Радев с разбор на войната в Украйна: Най-голямата грешка бе контранастъплението

Тази война (между Русия и Украйна - б.р.) се трансформира във война на безсилие и тези последствия ще се лекуват извънредно мъчно. Конфликтът се уголемява и към нас в Черно море. В този интервал става извънредно мъчно той да се взема решение със средствата на дипломацията.

Това сподели президентът Румен Радев на конференция „ Войни и мир: ще пристигна ли времето на дипломацията? ", проведена от Института за стопанска система и интернационалните връзки и фондация „ Фридрих Еберт ".

Истинската мощ и резултат на дипломацията е, когато тя идва преди бомбите и ги предотвратява, а не след опустошенията и жертвите, сподели Радев.

Особено обезпокоителен е въпросът за какво повече от 70 година на резистентен мир в Европа, войната още веднъж бушува. Дори по време на Студената война, когато светът беше двуполюсен и белязан от извънредно остро опълчване от двете свръхсили, се реализираха редица световни съглашения в региона на разоръжаването. Веднага след нея даже се наложи, че мирът не е даденост, напомни той.

Светът в този момент обаче се преформатира с неудържими крачки. Новите световни упоритости на редица страни, отслабването на ролята на Организация на обединените нации, възходът на диктаторските режими и други са част от един комплициран, тежък и турбулентен преход, в който ставаме свидели, че силата на правото от ден на ден отстъпва от правото на силата, уточни президентът.


Агресията на Русия против Украйна отприщи разпадът на световната система за сигурност, изграждана с десетилетия. Нестабилността се настани трайно. Трябва да си зададем въпросът коя е нашата огромна цел? - Незабавното възобновяване на мира и гарантирането на нашите полезности, добави той. Според него обаче е значимо да имаме неутрален взор и да се направи справедлив разбор на обстоятелствата. Радев проучва, че и Русия, и Украйна са позволили дипломатически неточности.

Най-голямата неточност бе контранастъплението. Спомняте си за възторжения интервал, в който всички ние подтиквахме Украйна към него. Аз бях уверен, че тъкмо преди него беше времето за сядане на масата за договаряния. Тогава Русия беше слаба, зашеметена от загубата на територии. Споделих го това с президента Зеленски при визитата му в София - че няма военно решение на този спор и че единственото решение, е да се седне на масата на договарянията, сподели Радев. Той акцентира, че вместо прогрес, това контранастъпление е довело до загуба на голям брой човешки животи, а на бойното поле потънала и скъпата западна техника, която останалите страни, подариха на Украйна.

Тези формулировки, които чухте за хода на контранастъплението и за хода на войната не са мои. Аз да си се обезпечавам. Изводите обобщих от позициите на политици, висши военни и медии от Запад, уточни президентът. ( " 24 часа " )
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР