Тази вечер Върховната рада на Украйна одобри указа на президента

...
Тази вечер Върховната рада на Украйна одобри указа на президента
Коментари Харесай

Украинската Рада въведе извънредно положение в цялата страна

Тази вечер Върховната рада на Украйна утвърди указа на президента Володимир Зеленски за въвеждане на изключително състояние на цялата територия на страната от 00:00 ч. на 24 февруари 2022 година, заяви организация Укринформ. То ще е в действие за период от 30 дни . Документът не се отнася за окупираните от Русия територии в Донецка и Луганска област, които са в изключително състояние от 2014 година

Указът на Зеленски беше подсилен от 335 депутати .

Секретарят на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна (СНБО) - Алексей Данилов, акцентира, че военна ескалация в окупираните територии заплашва да се популяризира и в други региони.

" Подривната активност на съветските спецслужби и подпомаганата от нея активност на сепаратистките сили, на углавни и противозаконни военни групировки на окупираните територии в Донецка и Луганска област, осъществяваната от тях терористична активност закупи темперамент на въоръжено опълчване и заплашват да се разпространят в други райони на нашата страна. С цел нормализиране на ситуацията в страната, обезпечаване на отбраната и защитата на държавната граница, противопоставяне на престъпността, поддържане на публичния ред и сигурност, основаване на условия за действие на органите на държавната власт, локалното самоуправление и другите институции на гражданското общество, попречване на опитите за завладяване на държавната власт и смяна на конституционния строй в Украйна посредством принуждение... на съвещание на СНБО бeше взето съответното решение. Много ви апелирам да го подкрепите. " - обърна се Данилов към украинските депутати.

Той уточни, че властта дълго време се е въздържала от тази стъпка, само че обстановката се е усложнила. По думите му, тя е комплицирана, само че въпреки всичко е контролируема.

" По данни на всички разследващи служби на нашите сътрудници, на нашето разузнаване и нашите анализатори, без вътрешна дестабилизация... е невероятно страната ни да бъде завладяна . Въпросът за вътрешната ни дестабилизации за Руската федерация е въпрос № 1. За да бъде предотвратено това се вкарва изключително състояние. " - заключи Алексей Данилов.

В Украйна изключително състояние може да бъде въведено за период не по-дълъг от 30 дни. За обособени места срокът може да е до 60 дни. При нужда този режим може да бъде продължен от президента, само че още веднъж за интервал до 30 дни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР