Тази вечер в столичния клуб Терминал 1 започва кампанията Обещание

...
Тази вечер в столичния клуб Терминал 1 започва кампанията Обещание
Коментари Харесай

С концерт с музиката на Крис Корнел в София започва национална кампания срещу депресията

Тази вечер в столичния клуб " Терминал 1 " стартира акцията " Обещание за живот " в поддръжка на хората в меланхолия в България. Групата Der Hunds ще обиколи рок клубове в страната, изпълнявайки музика на Крис Корнел и разпространявайки посланието, че депресията е лечима.

Кампанията се провежда от организация PR Care и групата Der Hunds с поддръжката на българския офис на Световната здравна организация и Националния центърът за публично здраве и разбори (НЦОЗА). В основата е именитият рок музикант Крис Корнел - вокалистът на " Саундгардън " и " Аудиослейв ", който постави завършек на
живота си след концерт през май тази година.

В България всеки пети човек страда от психологично разстройство, като всеки седми е обиден от меланхолия, заяви специалистът към Световната здравна организация доцент Михаил Околийски при представянето на акцията предходната седмица.

Д-р Румяна Динолова от НЦОЗА уточни, че хората бъркат депресията с всяко възприятие на горест: " Истината е, че депресията визира и страстите, и държанието, и мисловните функционалности на индивида. Основните признаци са намалено въодушевление и неспособност да изпитваш благополучие, лесна уморяемост и ниска продуктивност, нарушавания на съня – или будуваш, или спиш прекомерно доста. Понеже депресията е обвързвана и с намалена дарба за централизация и проблеми с паметта, тя неправилно се приема за деменция при възрастни хора4.

Когато тези признаци не отшумяват в продължение на две седмици, човек би трябвало да потърси професионална помощ, предлага доктор Динолова.

Нито един психиатър не желае и няма право да въдворява пациентите си в психиатрични заведения, ако потърсят помощ, успокои доктор Захари Зарков. " Това са голословни страхове измежду хората. Ролята на психиатъра или на психотерапевта е да изслуша пациента и да откри казуса. Едва тогава ще предложи лекуване, което включва психотерапия и лекарства и което се ползва единствено с експлицитното единодушие на пациента ", изясни той.

Именно стигмата над психичноболните в България е една от аргументите хората да не търсят професионална помощ или да я търсят не там, където би трябвало, изясни доктор Владимир Наков от НЦОЗА. " Хората не се тормозят да отидат при невролог с довода, че имат проблем с нервите, само че не вървят на психиатър или психолог, тъй като мъчно биха признали, даже пред околните си, че имат психологично страдалчество ", споделя той.

Експертите бяха единомислещи, че никой не е застрахован да изпадне в меланхолия в някакъв интервал от живота си. Това се случва най-малко на 20% от всички хора. Но по-рисковите възрастови групи са юношите и хората над 60 години. Подрастващите - тъй като претърпяват мощно страстите си и нямат задоволително житейски опит, с цел да се оправят с отрицателните преживявания.

По думите на доцент Околийски и децата се самоубиват, нормално от любовна тъга. " Българските деца не са научени по какъв начин да приказват за възприятията си, по какъв начин да показват страстите си. Доказано е, че човек със суисидни мисли постоянно намира метод да ги показа – на смешка или като сън. Това е знак към околните хора да оказват помощ и
този знак би трябвало да се разпознае в точния момент ", сподели той.

Конацертът в " Терминал 1 " довечера е първият от поредност, за която музикантите от Der Hunds са подготвили над 30 кавъра на Корнел. Следващите са на 10 ноември в клуб " Void " в Пловдив, на 11 ноември в " Бар без име " в Бургас, на 1 декември в клуб " Vintage 33 " във Варна и на 2 декември в бар " Rocka Rolla ". В паузите на програмата ще се прожектират просветителни клипове за депресията, по какъв начин да оказваме помощ на себе си и на околните си, предоставени от Световната здравна организация и Национален центърът за публично здраве и разбори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР