Тази учебна година ще стартира на 15 септември. Дискусията за

...
Тази учебна година ще стартира на 15 септември. Дискусията за
Коментари Харесай

Николай Денков увери: Учениците започват на 15 септември, но с нова учебна програма

" Тази образователна година ще започва на 15 септември. Дискусията за идващите образователни години продължава – да вземем за пример да стартира от 7-8 септември, към този момент се отказахме от 1 септември ", съобщи министърът на образованието Николай Денков.

" За новата образователна година ще са подготвени и нови образователни стратегии, сега те се преразглеждат, както и учебниците, само че за тяхната смяна ще е належащо повече време. " В множеството случаи образователните стратегии не се доста усложнени, само че учебниците са доста тежки. Всичко, което е академично ненужно и не подхожда на възрастта, би трябвало да бъде изчистено и по-късно учебниците да следват прецизно програмата. А към този момент разликите и характерността на децата и техните ползи ще се компенсират с образователните принадлежности. Това включва и електронните запаси ", изясни Денков.

В момента се води полемика дали може учебниците да бъдат безвъзмездни за учениците. Електронните запаси сигурно ще бъдат, тъй че въпорсът с частните уроци да стартира да отпада от единствено себе си.

Денков беше безапелационен в ефира на Българска национална телевизия, че към този момент няма потребност от отдалечено образование, тъй като епидемиологичните индикатори са положителни, тъй че е значимо децата да се върнат в учебните заведения.

" По закон родителите имат право до 30 образователни дни да изискат децата да учат онлайн, само че въпреки всичко би трябвало да е ясно, че тази норма е основана като изключителна. Няма причина епидемията да се удължава. Ако детето има здравословни проблеми, може да се удължи ученото от у дома и до края на образователната година с здравна записка. Но аз виждам и нелогични аргументи, примерно бабата и дядото са с ТЕЛК - това не е мотив за оставане на детето у дома ", добави министърът.

Тестовете, които бяха купени, седят разполагаем, чака се последваща вълна и ще може да се реагира с тях.

Денков разяснява и измененията в матурите за 12 клас.

" Част от измененията следват от Закона за предучилищно и учебно обучение, това е първият випуск, който приключва 12 клас по новия закон. От наша страна измененията са по-големият брой въпроси с открит отговор, с цел да се показват по-добре децата, които могат да мислят и да се показват. Няма индивидуален детайл в оценяването, а се гледа дали има теза, дали е предпазена вярно, има си прецизни критерии ".

Скалата за оценяване също беше изменена – с цел да се изкара тройка, би трябвало да се познава най-малко 1/3 от материала.

" За мен не е обикновено да приключват приблизително обучение хора, които не схващат 75% от материала. Матурите би трябвало да са уравновесени, с цел да се усещат децата стимулирани, задачата не е да има всеобщо двойки ", съобщи Денков.

При 7 клас няма промени в изпитите, само че родителите се тормозят, че няма време децата да си вземат материала. Затова желаеме те да се върнат в учебно заведение. Всеки преподавател в този момент би трябвало да направи самостоятелен обзор на кое дете какво му липсва и да се навакса с материала.

Образователният министър напомни, че се започва с електронни запаси за визуализация на материала, както и облака, който септември би трябвало да е наличен за всички. Там ще има електронни запаси, в това число ще има опция учители да вършат на уроци.

" Ще има една комисия, която ще преглежда показаните уроци и в случай че се одобрят, ще са налични до всички възпитаници, по този начин ще натрупаме материали. Правят се и STEM кабинети, в които да се вършат опити ", сподели Денков.

С финансовия министър към този момент са се водили диалози в извънкласните действия следващата година да се прибавят и такива за просвета и технологии.

В момента работна група работи по законовата промяна, която ще разреши да се сплотяват университети.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР