Тази сутрин започна проверката на 446 машини за гласуване, които

...
Тази сутрин започна проверката на 446 машини за гласуване, които
Коментари Харесай

Проверяват машините за гласуване

Тази заран стартира инспекцията на 446 машини за гласоподаване, които се намират на склад. Това сподели за Българска телеграфна агенция Емил Войнов, заместник-председател на Централната изборна комисия (ЦИК). Целта на инспекцията е да се види дали е конфигуриран верният програмен продукт. По график инспекциите ще са през днешния ден и на следващия ден, до момента в който бъде конфигуриран софтуерът на всички машини, изясни Войнов. Решението за инспекциите е било взето на съвещание на ЦИК късно нощес. 

Относно мнението на ЦИК, поискано с писмо от Министерството на електронното ръководство, за видеонаблюдението, Войнов изясни, че в съботния ден, в случай че секционната изборна комисия откри, че има щета в устройството, или на стойката за него, ще може да алармира общинската администрация. Това е залегнало в мнението на ЦИК. От Министерството на електронното ръководство са предложили да бъде сигнализирана Районната изборна комисия. 

Ние предлагаме – общинската администрация, посочи Войнов. " Информационно обслужване " има аварийни смарт устройства и стойки, тъй че, в случай че в съботния ден бъде видяна някаква техническа щета, устройството да бъде сменено. В неделния ден категорично сме споделили, че подмяна не може да има, съобщи Войнов. 

По директива секционните изборни комисии са длъжни да създадат инспекцията на устройствата за видеонаблюдение в съботния ден. След тестването устройството се изключва. 

Видеонаблюдение не се планува в секциите с преносима изборна кутия, в лечебни заведения, домове за остарели хора, арестите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР