Тази сутрин на тържествена церемония в столицата беше открит паметник

...
Тази сутрин на тържествена церемония в столицата беше открит паметник
Коментари Харесай

Откриха паметник на полк. Борис Дрангов във Военна академия


Тази заран на тържествена гала в столицата беше открит монумент на полковник Борис Дрангов. На събитието участваха президентът, военния министър, кметът на София, както и ръководителят на Народното събрание. С рухване на колене и едноминутно безмълвие всички уважиха паметта на полковник Дрангов. 

Сред първите, които сложиха венци и цветя пред паметника на бележития български военачалник, бяха и неговите наследници, съобщи Българска национална телевизия. След десетилетия опити да бъде повдигнат монумент на полковник Дрангов през днешния ден фантазията им стана действителност. " Сега изключително съм доста разчувствана, тъй като се сбъдва една фантазия на фамилията, освен на армията да се увековечи неговата памет ", показа внучката на полковника Райна Дрангова.

Историята ще запомни полковник Дрангов като ослепителен пълководец и огромен боен теоретик. След себе си пълководецът оставя безконечния апел за обич към Родината.

В речта си президентът Румен Радев дефинира великия военачалник като пример за родолюбие, смелост, геройство и висок морал.

В изявлението си Радев акцентира, че полковник Дрангов въплъщава мощния, неотстъпчив дух на българите и е лидер, който българският боец следва с безрезервна отдаденост и без боязън. Българската войска помни хиляди доблестни офицери, само че делото на полковник Дрангов се откроява в нейната славна история и огрява със своята светлина и през днешния ден, съобщи още президентът.

" Освен наследството, което този заслужен български офицер ни оставя в областта на военното дело, полковник Дрангов ни завеща и пламенни, нравствени упътвания “, уточни Румен Радев. 

Президентът напомни и  вдъхновяващите слова на великия боец " В гибелта няма нищо ужасно, тъй като е сладко да се мре за България " и " България има потребност от сърцати юнаци и честолюбиви бойци, които не от гибел, а от срам се боят ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР