Тази сутрин базираната в Белгия банка KBC и базираната в

...
Тази сутрин базираната в Белгия банка KBC и базираната в
Коментари Харесай

Собственикът на ОББ и ДЗИ-белгийската КВС, придобива и Райфайзенбанк България

Тази заран основаната в Белгия банка KBC и основаната в Австрия Райфайзенбанк Интернешънъл реализираха съглашение KBC да придобие 100% от акциите на Райфайзенбанк България ЕАД, представляващи банковата активност в България, оповестиха от KBC.

Сделката включва също по този начин напълно притежаваните от Райфайзенбанк България нейни дъщерни сдружения Райфайзен Лизинг България, Райфайзен Асет мениджмънт (България), Райфайзен Застрахователен брокер (обслужващ лизинговите и корпоративните клиенти на Райфайзенбанк), както и Райфайзен Сървис.

Трансакцията, на обща стойност 1 милиарда 15 млн. евро в наличност отразява качеството на франчайза на Райфайзен и капацитета за реализиране на синергии, написа в известието на банковата институция, която към този момент има у нас ОББ и ДЗИ.

Приключването на договорката предстои на утвърждение от регулатора и се чака да стане факт доникъде на 2022 година

Намеренията на KBC Груп са, след утвърждение от регулатора, да пристъпи към обединение сред Райфайзенбанк България и ОББ. Новата Обединена банка ще има пазарен дял по активи, доста непосредствен до този на другите две водещи банки в България - Банка ДСК и Уникредит Булбанк. Освен това новата ОББ ще заеме към този момент второ място като пазарен дял във връзка с заемите.

С това KBC Груп се утвърждава като номер 1 изцяло интегрирана финансова група, предлагаща цялостния набор от финансови услуги на своите клиенти в България. Останалите сдружения на белгийската група у нас са ДЗИ, ОББ Интерлийз, ОББ Пенсионно обезпечаване, ОББ Асет мениджмънт, ОББ Факторинг, ОББ Застрахователен брокер и KBC Клон България, написа в известието за договорката.

По-късно през днешния ден от Райфайзен дадоха следното пояснение за продажбата на бизнеса си в България: " Въпреки непрекъснатата доходност и мощ на бизнеса ни в България решението за продажба е повлияно на първо място от опцията за пренасочване на капитал, с цел да се възползваме от атрактивни благоприятни условия за напредък и увеличение на мащаба на основните ни пазари ".

Сделката ще има позитивен резултат върху доходността на акциите на KBC от първата година нататък, при което покупната цена съставлява 1.64x пъти прогнозната балансова стойност на чистите активи на целевата компания за 2022 година и 12.5x пъти коефициента цена/приходи (P/E) (на база прогнозните доходи за 2022 г). На база лостовия резултат от обединеното сдружение и експертния опит на KBC, изгодите от синергиите се чака бързо да набъбнат от към ~12 милиона евро през 2022 година до почти ~29 милиона евро през 2024 година и да останат на приблизителни равнища надхвърлящи ~25 милиона евро през интервала от 2025 до 2031 година преди налози, написа в известието.

Сделката ще има финансов резултат към -1 процентен пункт върху базовия личен капитал от първи ред на KBC Груп (CET1) (3-то тримесечие на 2021 година: 16.4% при цялостно натоварване, според Датския компромис) при сключването.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР