Тази сутрин А1 България разпространи своята позиция относно решението за

...
Тази сутрин А1 България разпространи своята позиция относно решението за
Коментари Харесай

А1 България: Изненада и притеснение буди решението на КЗК да разреши придобиването на „Нетуоркс-България“ от Vivacom

Тази заран А1 България популяризира своята позиция по отношение на решението за за придобиването на седем местни оператора от Vivacom. Споделяме я с вас без редакторска интервенция.

Светлин Желев преди 39 секунди 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Маринов - 19:26 | 01.07.2023

Причините, заради които Съединени американски щати не строи повече атомни електроцентрали

IT НовиниЕмил Василев - 18:00 | 02.07.2023

Революционното носимо устройство, което „ ще размени смарт телефоните “ скоро излиза на пазара

IT НовиниДаниел Маринов - 20:29 | 01.07.2023

Само един код Енигма в никакъв случай не е бил разрушен от никого, даже с днешния запас

Светлин Желевhttps://www.kaldata.com/Главен редактор

Бихме желали да изразим нашата огромна изненада и терзание от решението на Комисия за защита на конкуренцията да позволи придобиването от Vivacom на „ Нетуоркс-България “ и още шест по-малки компании. Въпреки че договорката беше спряна от Върховен административен съд и върната за обзор от Комисия за защита на конкуренцията поради индикации за значително възпрепятстване на ефикасната конкуренция и опасения за несъразмерна централизация, повторното позволение е обезпокоителен сигнал за всички на телеком пазара. Считаме, че поредицата от поглъщания на стопански и инфраструктурно мощни оператори разрешава на Виваком да придобие над 60% от пазара на разпространяване на телевизионни стратегии и близо 40% от пазара на интернет, което не е в полза на пазарната конкуренция и обществото.

Случващото се е изключително притеснително в светлината на идното решение за придобиването на Булсатком. Според обществено наличната информация тази договорка е опит на United Group да придобие надзор над активността на Булсатком без съобщение до Комисия за защита на конкуренцията и при подозрение за редица други законови нарушавания. С нея, както и с придобиването на Нетуоркс и другите сдружения се основава още по-сериозен риск да се засилят пазарните позиции на един състезател в ущърб на съперниците и потребителите. С оглед стратегическата си роля в страната и района A1 Group към този момент алармира и Европейска комисия за опасенията си във връзка скритото изкупуване на Булсатком от United Group.

А1 е един от най-големите вложители в страната с вложения от близо 5 милиарда лв. досега и проекти за още над 1 милиард лв. през идващите 5 години. Като един от най-големите данъкоплатци и работодатели, ние постоянно съблюдаваме условията на локалното законодателство и водим транспарантен разговор с виновните институции. Затова чакаме ясни правила и предвидима регулация, които да подсигуряват безпристрастни решения и почтена конкуренция. Ролята на страната и регулаторите на промишлеността е да намерят най-хубавия баланс сред потребностите на бизнеса и клиентите, а описаното държание на участниците на пазара основава риск от монопол, от който пострадали ще бъдат качеството и цените на услугите за крайните консуматори.

Надяваме се, че безапелационната ни позиция ще сигнализира способените регулаторни органи на национално и европейско равнище, преди да се породят неподходящи последствия за конкурентната среда. Тяхната съответна и навременна реакция ще даде верния сигнал към нашите акционери и другите интернационалните компании, че бизнес средата в България поддържа актуалните вложители и благоприятства привличането на нови.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР