Тази седмица в училище ОУ “Христо Смирненски град Строево, в

...
Тази седмица в училище ОУ “Христо Смирненски град Строево, в
Коментари Харесай

Любовна история между българин и французойка оживя в село Строево

Тази седмица в учебно заведение ОУ “Христо Смирненски ” град Строево, в което се образоват 95 възпитаници, бе извършен STREAM урок на тематика " От Франция с обич ". А ето какво значи STREAM: S- Science – естествени науки T- Technology – технологии R- Reading – четене E- Engineering – инженерство A- Arts – изкуства M- Mathematics – математика Най- евентуално ще се изненадате и каква тъкмо е основата на " От Франция с обич ".
Прочетете още
Урокът споделя историята за любовта сред Петьо, който е от Строево, и французойката Мишел, която оставя красивия Париж поради своя обичан и идва дружно с него в България. Стефани Кенанска и Николай Коков описват за историята на Строево, която датира от антични времена, а Георги Кирков, който е български братовчед на Мишел, показва Франция посредством мултимедийна презентация. Любовта сред Петьо и Мишел има своя музикален израз- двамата извършват песента " Comon sava ". Петьо е бясно влюбен в Мишел и взема решение да я показа на своята майка, която в началото по никакъв начин не харесва бъдещата си снаха и я подлага на " пресечен разпит ", в който Мишел споделя за себе си следното: " Казвам се Мишел и съм от Франция, само че в действителност моите корени са български. Прабаба ми е българка, която след Освобождението се влюбва в дядо ми, който е французин, и двамата отпътуват за Париж, само че въпреки и да е надалеч от отечеството, тя в никакъв случай не не помни своя жанр и език. Мария, по този начин се споделя прабаба ми. Тя дава клетва, че ще научи своите деца, а след това и внуците си да приказват и пишат на български език. Аз съм на 25 години и прекарах тази част от живота си в страната на Луи XIV и Мария- Антоанета, родината на вкусното бургундско вино и лучената чорба. Страната, известна със своя Версай и разточителния му лукс, както и с красивите облекла, ушити от дизайнери като Кристиан Диор, Коко Шанел, Ив Сен Лоран. "

По-късно свекървата засипва със своите упътвания Мишел, обезпокоена от мисълта по какъв начин кандидат- снахата ще се грижи за нейния обичан наследник Петьо-как ще се държи с него, какво ще му готви, тъй като не се живее единствено на френски макарони. Наставленията на свекървата са свързани най-вече с приготвянето на яйца по панагюрски, прилагайки най- нежната кулинарна френска техника- поширане. В ролята на свекървата влиза госпожа Боряна Апостолова, заместник- шеф на учебното заведение, която посредством приготвянето на обичайното българско ядене изяснява на учениците от пети клас какво е въздействието на оцетната киселина и солта върху яйцето и какво съставлява самият термин поширане; по какъв метод се създава солта и какви са нейните свойства, както и за въздействието на натрия върху човешкия организъм. Освен технологията на едно от най- известните български ястия, госпожа Апостолова показва пред учениците и обичаен за българските годежен десерт- котмач. Тя раздава на своите възпитаници работни листове с част от глава X на романа " Снаха " на българския публицист Георги Караславов, като ги провокира те сами да открият непознатата до този миг за тях дума, а в нелеката задача им оказва помощ техният съученик Кристиан Чочев. Разбира се, като една пресметлива свекърва, г- жа Апостолова кара бъдещата си снаха да пресметна и какъв брой коства една порция яйца по панагюрски, знаейки себестойността на нужните за приготвянето на ястието артикули. За да се хареса на свекърва си, Мишел ѝ споделя, че нейното ядене е красиво като картина, а тя дава отговор, че в действителност може да е красиво, само че не е по- красиво от картините на Златю Бояджиев, рисуващ брезовските овчари и трудовия човек в неговия делник и празник, акцентирайки с ръка подредените картини на художника: „ Брезовските овчари “, „ На равнищата “, „ Две сватби “, „ Пастирки “, „ Майката и бащата на художника “.

 Историята има благополучен край: Петьо и Мишел се женят, а на самата женитба се появява и лелята на Мишел, която е от Англия(Никол Стойчева). В ролята на положителния свекър- бранител е Атанас Божев, който споделя на жена си, че снахата е още млада и ще се научи на всичко, стига единствено да не я тормози и тормози. Наско предлага с усмивка " да тропнат едно хоро за насладата, дето влиза в дома им ", само че свекървата не се предава, въпреки че се съгласява, само че с изискването, че тя ще води хорото.

В края тутакси учениците си слагат оценки благодарение на звезди-подобно на звездите " Michelin ", които получават най- положителните заведения за хранене в света. И това беше краят на една доста добре пресъздадена любовна история от учениците на ОУ ”Христо Смирненски ” от село Строево.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР