Тази събота -19-ти ноември в ДКТ Иван Радоев“ ще се

...
Тази събота -19-ти ноември в ДКТ Иван Радоев“ ще се
Коментари Харесай

Нощ на театрите предстои тази събота в ДКТ „Иван Радоев“

Тази събота -19-ти ноември в ДКТ „ Иван Радоев “ ще се включи в европейската самодейност „ Нощ на театрите “. Сред богатата стратегия публиката ще можа да види “Пътешествие в театъра ”, както и премиерата на „ Чудо “ от Иван Радоев.

 Зад концепцията стои Елеонора Роси (Франция), само че пилотно планът започва през 2008 година в Хърватска - иницииран от Детски спектакъл Добрава (Children’s Theatre Dubrava) и Театър Шибеник (Šibenik Theatre). Форматът събира хиляди фенове и фенове. Само година по-късно се трансформира в национално събитие, в което вземат участие съвсем всички значими хърватски театри и театрални трупи. Поетапно към самодейността се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания, България, Белгия и Чехия.

Европейска Нощ на театрите е платформа, която сплотява всички имащи отношение към театъра и сцената за основаване и проявление на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

Благодарение на своята съзидателна сила Нощ на театрите съумя да се трансформира в свястно, очевидно и предстоящо събитие както в София, по този начин и по-големите градове в България. Още с първото си издание през есента на 2013 година Нощта се трансформира в Кауза, тъй като съумя да сплоти институционалната и самостоятелна сцена като ги включи равноправно в значима европейска платформа.

Програмата в Плевен на 19 ноември включва:

Мечешка Приказка - 11:00 ч.
от Ян Вилковски

Постановка, сценография и кукли - Дориана Гълъбова

Сценичен вид - Теодора Гълъбова, муз. оформление - Иван Атанасов
вземат участие: Ирена Ненчева, Мариела Богданова, Генадий Николов, Георги Енчев и Дориана Гълъбова.

Малкият Мечо е уединен и печален до деня, в който едно малко кученце основава блъсканица в спокойния мечешки дом! Ще откри ли то мястото си в фамилията на баща Мецан? А дали Мечо ще открие своя желан другар?
Ще разберем, в случай че надникнем дружно в къщичката на мечоците

Пътешествие в Театъра - (Ден на отворените врати) 13:00 ч., което включва:

Централно предверие, Голяма зрителна зала, Голяма сцена, Камерна сцена

Пътеводител:Денис Симеонов– режисьор

Герой от пиеса

вход свободен

Като част от самодейността “Нощ на театрите ”, Драматично-куклен спектакъл “Иван Радоев ” ще отвори порти за своите фенове за едно “Пътешествие в театъра ”. Публиката ще има опция да се разноски из тайнствените кътчета на театъра и да се запознае с забавни “неща от кухнята ”. По време на “пътешествието ”, феновете ще бъдат водени от Пътеводителят, който ще отговори на голям брой въпроси от рода на: Как работи шантавият механизъм наименуван спектакъл? Кой какво тъкмо работи? Има ли странни думи, които употребяват, работещите в театъра?

А дали от някъде няма да се появи и някой воин от пиеса? Може пък и да се появи.

Минало не/свършено – 17:00 ч. Камерна сцена

куклен театър за възрастни

авторски театър на Денис Симеонов

сценография - Симеон Димитров

музика - Милен Апостолов

вземат участие:

Марияна Петрова

Маргарита Костова

" Здравейте, уважаеми фенове! Добре пристигнали в нашето остаряло мазе или пък таван, или може би килер. Тук се съхраняват или, по-точно казано, изхвърлят остарели, овехтели и ненужни или непотребни движимости, мемоари или фантазии. Неочаквано тук ще се появят нашите двама герои, които ще би трябвало да схванат отговорите на няколко значими въпроса, а точно: какво е това място? Те за какво са там? Дали ще могат да излязат…и дали изобщо би трябвало да излизат оттова? "

Денис Симеонов

`` Чудо`` премиера 19:00 ч.

от Иван Радоев

режисьор Надя Панчева

сценография-Ясмин Манделли

композитор-Христо Намлиев

Участват: Станка Калчева – посетител, Петьо Кръстев, Ленко Гурков, Сергей Константинов, Георги Енчев

“Всеки разказван спомен съкратява живота на индивида най-малко с една година. ” В пиесата “Чудо ” на Иван Радоев попадаме в света на петима необикновени жители на софийски квартал, които битуват съгласно свои закони, непринадлежащи на заобикалящия ги свят. На дъното сред два циментови блока се намира техният “остров на блажените ” - остаряла къща оживяла като че ли на инат на непрекъснато идващите писма за срутване. Там те се женят, шпионират, гълтат охлюви и основават обстановки, които прерастват в непредвидени, даже за самите тях, сюжети. Това което ги крепи дружно е сянката на предишното, което по този начин и не ги е напуснало. Самите те не толкоз хора, колкото отрязъци на историята. Надвиснало високо над тях стои бъдещето, което ги заобикаля и притиска, като обръч. Чудесата, които им се случват, или които самите те си устройват, са самобитен протест против края - на живота, на познатия ред, на една цяла ера.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР