Тази нощ ще наблюдаваме интересен небесен спектакъл - падащи ориониди.

...
Тази нощ ще наблюдаваме интересен небесен спектакъл - падащи ориониди.
Коментари Харесай

Тази нощ ще наблюдаваме падащи ориониди

Тази нощ ще следим забавен небесен театър - падащи ориониди. Метеоритният поток ще продължи доникъде на ноември, само че тази нощ е пикът му. Орионидите са известни със своите искра и скорост.

Тези метеори са известни като Ориониди, тъй като излизат от региона на север от втората по бляскавост звезда в съзвездието Орион - Бетелгейзе.

Първоначално те са били метеороиди, формирани от остатъците от скалистото ядро на Халеевата комета. Откакто са се откъснали от кометата, те са останали като въртящ се облак парчета, които я засенчват, до момента в който тя обикаля към Слънцето на всеки 76 години.

Когато Земята минава през този облак от " прахуляк " два пъти годишно, тези астероиди изгарят в нашата атмосфера и се трансформират в метеори - известни още като падащи звезди.

Според НАСА метеоритният дъжд " Ориониди " се движи със скорост към 148 000 mph (66 km/s) в земната атмосфера.

Това значи, че те могат да оставят след себе си лъчисти " следи ", които не престават от няколко секунди до минути. Тези бързи метеори могат да провокират и огнени кълба - метеори, които светят извънредно блестящо в продължение на няколко секунди, преди да избледнеят, написа vesti.bg. 

За да имате максимален късмет да забележите метеори, би трябвало да мислите стратегически - т.е. не излизайте на балкона си и не се чудете къде са всички падащи звезди, а намерете място с ниско светлинно замърсяване, легнете и просто чакайте.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР