Тази година започва работа по още 20 “кални точки“ През

...
Тази година започва работа по още 20 “кални точки“ През
Коментари Харесай

Столична община облагороди 59 градски пространства, източници на запрашаване

Тази година стартира работа по още 20 “кални точки “

През 2020 година Столична община започва самодейността за облагородяване на пространства, източници на запрашаванe, така наречен “кални точки “ най-вече в междублоковите пространства на жилищните квартали.

За две години, от началото на самодейността досега са облагородени общо 59 пространства на територията на 20 региона на Столична община, на обща стойност 1.8 млн. лева

Тази година програмата ни продължава с 20 нови пространства, като според от финансовите запаси имаме подготвеност и за още планове. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова при инспекция на едно от пространствата в кв. „Дружба“ 1, регион „Искър“ дружно със зам.-кмета по екология Десислава Билева и кмета на региона Ивайло Цеков.

Целта на облагородяването на „калните точки“ е понижаване на запрашаването и възстановяване качеството на въздуха, както и основаване на зелени решения за понижаване на топлинните острови, сподели зам.-кметът по екология Десислава Билева.

Инициативата за облагородяване на „кални точки “ беше припозната от Министерство на околната среда и водите, имахме увещание от страна на министър Борислав Сандов, че по тяхна стратегия ще може да се отпускат средства, само че към момента не е отворена такава стратегия. Столична община има подготвеност с планове за облагородяване на пространства, уточни също столичния кмет.

Кметът на регион „Искър“ Ивайло Цеков благодари, че тази стратегия започва по-мащабно и се обезпечава паркиране и озеленяване. Наш приоритет е постоянно да обсъдим с етажните собствености.

В кв. „Дружба“ 1 се обособяват към 50 паркоместа и ще се засадят 13 нови дървета.

Към момента са направени огледи на място и към този момент е основана нужната организация за осъществяване на 20-те обекта в регионите Надежда, Овча купел, Нови Искър, Илинден, Триадица, Кремиковци, Витоша, Красна поляна, Младост, Подуяне, Оборище, Връбница, Искър, Банкя, Средец, Изгрев, Лозенец и Слатина.

В бюджета на Столична община за тази година са планувани средства в размер на 1.3 млн. лева за осъществяване на облагородяване на пространства, източници на запрашаване.

В работата по програмата е значимо кметовете на региони да са дейни, само че да умеят и да изпълнят самодейността, тъй като те са на място, разпореждат и управляват и това е смисъла на децентрализацията, разяснява също кметът Фандъкова.

Миналата година само от регион „Красно село“ не е бил подаден план за облагородяване на „ кална точка “.

Фотограф: Аделина Ангелова
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР