Тази година всички народни представители са подали своите декларации по

...
Тази година всички народни представители са подали своите декларации по
Коментари Харесай

Депутатите с двойно повече пари, отколкото в началото на мандата им

 Тази година всички народни представители са подали своите заявления по реда на Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, които се разгласяват в електронния регистър на Антикорпуционната комисия (КПКОНПИ). А петима депутати са създали това със забавяне, оповестяват от гражданската платформа Отворен парламент.

Според правилата, които Народното събрание е приел, депутатската заплата е 3 пъти по-голяма от брутното приблизително заплащане в държавния бранш за последния месец на предходното тримесечие, а преизчисляването се прави автоматизирано. Така да вземем за пример при започване на 2020 година депутатите са получавали по 4248 лева (за месец декември 2019 година служителите са получавали приблизително по 1416 лева.). 

Допълнителни средства се разпределят към народните представители посредством т.нар ⅔-ти за представителни разноски (които влизат на към 2800 лева на месец). За присъединяване си в профилираните комисии към Народното събрание депутатите също получават възнаграждение. 

В образеца на имуществена декларация присъства обособена рубрика " Налични парични средства ". Предполага се, че това са средствата, с които те разполагат в брой, защото тя е отделена от " Банкови влогове/депозити/ ".

Общо 147 (110 мъже и 37 жени) депутати са заявили налични средства като сумата им възлиза на 10 448 748 лева. В общата сума не са включени средствата на съпрузите, които са посочени като единствено техни, и възлизат на още 1 924 039 лева. Най-много пари в брой на своята половинка е заявила депутатката от ГЕРБ Десислава Тодорова – 404 хиляди лева на брачна половинка ѝ Христо Тодоров.

Така се следи доста нарастване на наличните пари в брой по отношение на оповестените при започване на мандата 6 398 148 лева, като в този момент повече са и техните притежатели – през 2017 година те са били 107 депутати. 

С най-вече средства в брой измежду обособените парламентарни групи са, както следва: 

Борис Кърджев от ГЕРБ – заявил 1 670 000 лева от спестявания и заплата; Делян Пеевски от Движение за права и свободи – с 522 000 лева от дивиденти и приходи от продажба на акции; Александър Сабанов от групата на Обединените патриоти – с 409 352 лева от работна заплата и рента; Георги Михайлов от Българска социалистическа партия – с 357 405 лева от спестявания и Пламен Христов от  " Воля " – заявил 77 149 лева от заплати, спестявания и спомагателни приходи от присъединяване в парламентарни комисии.

Народните представители, показали налични парични средства в размер над 100 000 лева са общо 21. За съпоставяне при започване на мандата им през 2017 те са били 13.

От формата на попълнените заявления и информацията в тях не може да стане ясно какво тъкмо се включва в графата " Налични парични средства " – дали това действително са пари в брой, такива по разплащателни сметки (картови и/или безкартови), подадени в трезори/сейфове или съхранявани по различен метод.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР