Тази година се навършват 85 години от рождението оперния певец

...
Тази година се навършват 85 години от рождението оперния певец
Коментари Харесай

Честваме 85 години от рождението на прочутия бас Никола Гюзелев



Тази година се навършват 85 години от рождението оперния артист Никола Гюзелев и 60 години от театралния дебют на фамозния български бас.

По този мотив в централното предверие на Софийската опера и балет ще бъде открита галерия с картини на Никола Гюзелев, който е и научен художник портретист. По късно, от 19 часа, на Голямата сцена на оперния спектакъл ще бъдат отличени носителите на интернационалната премия „ Никола Гюзелев “ за оперно и изобразително изкуство. Л ауреати на четвъртото ѝ издание са четирима оперни артисти с блестяща интернационална кариера - мецосопраното Мариана Пенчева, баритоните Добромир Момеков и Марян Йованоски (и двамата ученици на маестро Никола Гюзелев), басът Димитър Станчев, както и австрийският диригент маестро Густав Кун. Вечерта ще продължи с концерт на лауреатите, съпроводени от хора и оркестъра на Софийска опера и балет под диригентството на маестро Серджо Олива, смият той лауреат на наградата " Никола Гюзелев " за 2017 година

Дебютът на маестро Никола Гюзелев на оперната сцена е през 1961 година в Софийската опера с ролята на Тимур в " Турандот " от Пучини. Звездният му път минава през най-прочутите театри в света. „ Артист от висока класа ”, „ Голям артист ”, „ Гласът, който рисува ” – по този начин рецензията дефинира Никола Гюзелев приживе, а измежду множеството самопризнания за артистичния му гений е високото отличие „ Златен Верди ”.

Съставил: Гергана Манчева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР