Тази година плодовете в магазините са по-скъпи, а цените на

...
Тази година плодовете в магазините са по-скъпи, а цените на
Коментари Харесай

Заради слаба реколта: Плодовете в магазините са по-скъпи, а цените на едро - по-високи

Тази година плодовете в магазините са по-скъпи, а цените на едро - по-високи. Основната причина съгласно специалисти е слабата годишна продукция.

Данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите демонстрират, че за последните две седмици кг кайсии е поскъпнал на едро с 0,29 лева и към този момент коства 2,84 лева. 

Разходка на пазара в Палермо демонстрира какви са цените на италианския остров

Цената на прасковите също се е повишила през този интервал, само че с 9 стотинки и в този момент се продават за 2,50 лева за кг.

За съпоставяне - преди една година по същото време прасковите бяха по-евтини със 0,70 лева, а кайсиите - с 0,50 лева Това значи, че цените им са скочили надлежно с 40% и с 22%.

Този спад се дължи на по-ниската годишна продукция от пъпеши и дини

По-скъпи също тази година са и дините. Цената им в този момент е 0,85 лева за кг, а преди година беше 0,55 лева Това значи, че повишаването при дините за една година е 55%.

Практиката обаче демонстрира, че в магазините могат да се намерят доста по-евтини дини от Гърция.

Цените пораждат разнообразни отзиви

Тази година в Сливенска област прасковите са унищожени от слана, измръзване и градушка, описват едни от огромните производители в района.

Липсата на праскови в градините подвига цената на плода по сергиите. Тази година прасковите са с 40% по-скъпи от предходната година. Не единствено прасковите, само че и кайсиите и дините са поскъпнали.

Каква е повода?

Провалената годишна продукция на праскови в Сливенско слага и различен въпрос - до каква степен " сливенски " са сливенските праскови на пазара.

Според експертите вносът на праскови ще задържи цената им и тя даже може да падне, защото в този момент е сезонът на прасковите и предлагането им ще се усили.

Още за цените у нас четете на сайта businessnovinite.bg.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР