Тази година определено беше доста успешна за българските стартъпи. Някои

...
Тази година определено беше доста успешна за българските стартъпи. Някои
Коментари Харесай

Осем родни стартиращи компании получиха 3 милиона лева публично финансиране за иновации

Тази година несъмнено беше много сполучлива за българските стартъпи. Някои от тях тях даже получиха обществено финансиране за нововъведения. С финансова поддръжка от Фонд на фондовете (ФнФ) " Витоша Венчър Партнърс " влага в още осем български започващи компании.

Те бяха подкрепени с 3,1 милиона лв., от които 3 милиона лв. са обществени средства с запас, възложен от Фонд на фондовете по Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " 2014-2020 година (ОПИК), съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР).
 Българският стартъп Ondo Solutions притегли €1 милион
Българският стартъп Ondo Solutions притегли €1 милион

Системата за точно напояване към този момент работи в над 15 ферми и у нас и в Северна Македония

Компаниите, получили финансиране през третия капиталов прозорец, оперират в разнообразни браншове и са в начален стадий на своето развиване. Ето кои са те:

" Елка.Бг "

Кмпанията създава онлайн софтуерно решение, което разрешава на битови и промишлени консуматори на електрическа енергия да съпоставят и избират своите снабдители. С инвестицията в размер от близо 400 000 лв. се цели тестването и стартирането на пазара на първата работна версия на услугата.

" Новиотик "

Стартъпът създава натурални пробиотични артикули и пробиотични диетични добавки. Предоставеното финансиране в размер от над 1 милион лв. ще бъде употребявано за стартирането на лаборатория, увеличение на индустриалния потенциал и за оперативна активност на компанията.

" Дексикон "

Дружеството построява платформа за бързо и нискобюджетно възпроизвеждане на мобилни приложения, основани на съществени стандартизирани модули и шаблони, които разрешават персонализиране съгласно съответни потребности, желания и брандиране на клиента. С инвестицията от близо 400 хиляди лв. платформата ще бъде приключена и пусната на пазара.
 Българският стартъп PHPjabbers бе продаден на естонски вложител за седемцифрена сума
Българският стартъп PHPjabbers бе продаден на естонски вложител за седемцифрена сума

Родният екип на StivaSoft резервира 20% и ще дава отговор за развойната активност

" Инфо Смарт "

Идеята на този стартъп е да сътвори платформа за абонамент за наличие на специалисти по здраве, хубост и личностно развиване за техните почитатели. Инвестицията от 198 000 лв. ще бъде употребена за прототипиране и маркетиране на първа версия на платформата.

" Агровар "

Тази започваща компания ще сътвори SaaS платформа, която съчетава селскостопанска експертиза и изкуствен интелект за даване на цялостни решения за регенеративно земеделие (RA), пригодени за фермери от всеки район на света. Средствата от инвестицията в размер от близо 400 000 лв. ще се употребяват за основаването на платформата, както и изследването на пазара, бизнес развиване, маркетинг и разпространение на продукта в районна среда.

" Зелените " стартъпи привлякоха 32 милиарда $ в международен мащаб

Най-голяма централизация на започващи компании има в Лондон

" Опто Смарт Сълюшън с "

Дружеството развива и създава мобилно приложение, което оказва помощ на очни експерти да цифровизират всекидневието си. Приложението улеснява измерването на диоптерни стъкла и дава опция за осъществяване на разнообразни очни прегледи. Инвестицията от 235 000 лв. ще се употребява за рационализиране на продукта.

" Софтмедлайн "

С инвестицията от 176 000 лв. стартъпът ще може да приключи онлайн платформа, която разрешава елементарно и бързо свързване с доктор за насрочване и осъществяване на онлайн или физическа здравна консултация.

" БЛЕК СИИ ФИЛМ "

Това е медийна продуцентска компания за домашно забавление и сериали, ще влага получените близо 280 000 лв. в сполучливото основаване на продукции с разнообразни типове наличие, както и тяхното пазарно разпространяване.
 KPMG оцени българския стартъп СЕПА Кибер Технологии на €300 милиона
Български стартъп беше оценен на 300 милиона евро

От компанията чакат да бъдат оповестени на Световната фондова борса

Тази година в Европа имаше в действителност голямо финансиране на стартъпи, което е доказателство, че смяната в настройките към така наречен рискови вложения към този момент е настъпила. За съпоставяне, преди 10 години европейските компании привличаха под една десета от рисковия капитал (VC), вложени в света, макар че делът на Европейския съюз от международния Брутният вътрешен продукт беше малко над една пета.

Тази година се следи повишаване на размерите на покупко-продажбите в доста райони и изключително в Европа, която през днешния ден притегля към 18% от световното финансиране на стартъпи, съгласно доставчика на данни Dealroom.

Нещо повече, Старият континент към този момент може да се похвали с 65 " града на еднорози ", или такива, които са основали частен стартъп на стойност над 1 милиард $. Много е евентуално през идната година да имаме и български представител.
 Най-скъпият софтуерен еднорог в Европа: Checkout.com към този момент се прави оценка на $15 милиарда
Най-скъпият софтуерен еднорог в Европа: Checkout.com към този момент се прави оценка на $15 милиарда

Компанията обслужва клиенти като Pizza Hut, H&M, Coinbase и Revolut
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР