Тази година на Трети март в цветовете на българския трибагреник

...
Тази година на Трети март в цветовете на българския трибагреник
Коментари Харесай

Как българите по света отбелязаха Трети март

Тази година на Трети март в цветовете на българския трикольор блестнаха основни здания и културни монументи по света, оповестява Министерството на външните работи.

Българите зад граница означиха 145-ата годишнина от Освобождението на България – в Азия, Африка, Европа и Америка.

За първи път на националния ни празник Статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро, Бразилия бе обагрен в бяло, зелено и алено. Събитието бе осъществено от външното министерство и Българският футболен съюз.


В щата Охайо, губернаторът Майк ДеУайн разгласи 3 март 2023 година за ден на освобождението на България. За първи път небето в Чикаго бе огряно с цветовете на българския трикольор от най-високата постройка в града „ Уилис Тауър “.

За трета поредна година Ниагарският водопад също бе огрян в бяло, зелено, алено. В Япония се организира първото по рода си обществено събитие под надпис „ Да посрещнем пролетта в Япония с българска мартеница “ в един от най-новите и съвременни паркове в Токио – Мияшита парк.



В Шанхай също бе маркиран Трети март от българската общественост. За първи път от 20 години насам Националният празник бе маркиран в Гана.
С церемониален концерт на виртуозните български музиканти от международна големина Людмил Ангелов (пиано) и Румен Цветков (виола) бе маркиран празника в Мадрид от Посолството на България.

Под патронажа на българския дипломат Васил Петков, в Братислава се организира концерт на фолклорните реализатори Илия Луков, Веселка Стамболиева, Валерия Момчилова и танцов състав „ Мездра “, отдаден на 145-тата годишнина от Освобождението.

В Турция, Истанбул също бе маркиран Трети март. На тържествено честване участваха представители на Настоятелствата на Фондацията на православните църкви на Българската Екзархия в Истанбул и на Фондацията на българската православна черква „ Св. Георги “ в Одрин, учителите от Българското неделно учебно заведение, представителят на България в командването на НАТО в Истанбул, шефът на ЦСМП „ Пирогов “ и български жители. 

Кулата Атакуле, знак на Истанбул, също бе оцветена в българския трикольор. 



" В дипломатическите представителства на България зад граница  се организираха и публични приеми по случай Трети март, на които участваха ръководителите и чиновниците на задачите, наши сънародници, както и публични локални посетители ", допълват от външното министерство
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР