Тази година икономиката на еврозоната е на път да отбележи

...
Тази година икономиката на еврозоната е на път да отбележи
Коментари Харесай

Брюксел: Растежът на икономиката продължава, но заплатите се вдигат бавно

Тази година стопанската система на еврозоната е на път да означи най-силния си напредък от десетилетие, като се чака действителният ритъм на повишаване на брутния вътрешен артикул (БВП) да бъде 2.2 на 100. Това е доста повече от плануваните напролет 1.7 на 100, заяви при представянето на есенните си прогнози Европейската комисия.

Световните организации показват, че сходен ритъм би бил най-високият от 2007 година.

Очаква се стопанската система на Европейския съюз също да се показа по-добре от плануваното, като означи мощен напредък от 2.3% тази година спрямо планувания напролет напредък от 1.9 на 100.

Еврокомисията предвижда растежът и в еврозоната, и целия Европейски Съюз да бъде 2.1% през 2018 година, при по-рано предвижданите 1.8% и 1.9% надлежно за валутния съюз и за Европейски Съюз.

Очакванията на Брюксел за 2019 година са темпът и в двете зони да се забави до 1.9 на 100. Растежът надвишава прогнозите, само че се чака известно закъснение.

През тази година европейската стопанска система реализира доста по-добри от предстоящите резултати, подкрепена от устойчивото персонално ползване, по-силния международен напредък и намаляващата безработица. Инвестициите също нарастват на фона на удобните условия за финансиране и доста по-оптимистичните стопански настройки заради намаляването на несигурността.

Икономиките на всички страни в Европейски Съюз бележат напредък, а на трудовите пазари се следи усъвършенстване при постепенно повишаване на заплатите.

Променящ се политически подтекст

Въпреки че цикличното възобновяване продължава към този момент 18 следващи тримесечия, то остава ненапълно, като да вземем за пример на трудовия пазар се следи застоялост, а повишаването на заплатите е извънредно постепенно. Заради това повишението на Брутният вътрешен продукт и инфлацията към момента зависят от политическата поддръжка.

Европейската централна банка резервира доста гъвкавата си парична политика, до момента в който други централни банки по света стартират да покачват лихвените нива. Очаква се някои страни от еврозоната да ползват експанзионистични фискални политики през 2018 година, само че прогнозите са, че цялостната фискална позиция на еврозоната ще остане неутрална.

Стагнацията се резервира

Създаването на работни места се резервира, като се чака изискванията на трудовия пазар да бъдат удобно повлияни от насърчения от вътрешното търсене напредък, умереното повишаване на заплатите и структурните промени, прилагани в някои страни от Европейски Съюз.

Очаква се през тази година междинното ниво на безработицата в еврозоната да бъде 9.1 на 100 - най-ниското от 2009 година, като общият брой на заетите доближава рекордна стойност. През идващите две години се чака безработицата да спадне още повече - до 8.5% през 2018 година и до 7.9% през 2019 година.

Прогнозите са, че безработицата в Европейски Съюз тази година ще доближи 7.8 на 100, а през 2018 година и 2019 година ще се намали надлежно до 7.3% и 7%. Очаква се скоростта на разкриване на работни места да се забави, защото резултатът на краткотрайните фискални тласъци в някои страни мина, а в други поражда дефицит на умения.

Умерена инфлация

Общата инфлация при потребителските цени се колебаеше през първите девет месеца на годината под въздействието на главния резултат на силата. Същинската инфлация, която изключва цените на силата и непреработените храни, въпреки това нараства, само че остава умерена, като отразява резултата от нескончаем интервал на ниска инфлация, едва повишаване на заплатите, както и запазваща се застоялост на трудовия пазар.

Очаква се инфлацията в еврозоната тази година да доближи 1.5%, като прогнозите са, че през 2018 година ще спадне до 1,4 на 100, а през 2019 година ще се повиши до 1.6%.

По-добри циклични условия

Очаква се по-значително от плануваното напролет възстановяване на положението на публичните финанси в еврозоната, което значително се дължи на повишението на растежа.

Предвижда се номиналното салдо на държавния бранш да се усъвършенства в съвсем всички страни от Европейски Съюз. Ако политиката остане непроменена, се чака общото съответствие на недостига по консолидирания държавен бюджет към Брутният вътрешен продукт да спадне до 0.8% през 2019 година (1.1 на 100 през 2017 година и 0.9 на 100 през 2018 г.), до момента в който съотношението на дълга към Брутният вътрешен продукт се чака да се намали до 85.2 на 100 (89.3% през 2017 година и 87.2% през 2018 г.).

Уравновесени закани

Заплахата икономическите процеси да се окажат по-благоприятни или по-неблагоприятни са уравновесени значително. Основните неподходящи фактори са външни, свързани с нараснало геополитическо напрежение (например на Корейския полуостров), възможни по-рестриктивни световни финансови условия (например заради засилено отбягване на опасностите), стопански промени в Китай или удължение на периода на протекционистични ограничения.

В Европейски Съюз неподходящите фактори са свързани с изхода на договарянията за напускането на Англия, по-силно повишаване на еврото и по-високи лихвени нива в дълготраен проект.

Намаляващата неустановеност и повишението на доверието в Европа могат да доведат до по-силен от упования напредък.
Заради договарянията по изискванията за напускането на Англия прогнозите за 2019 година се основават на чисто техническо допускане, че комерсиалните връзки сред Европейски Съюз и Лондон ще се запазят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР