Тази година един кандидат за висше училище ще се бори

...
Тази година един кандидат за висше училище ще се бори
Коментари Харесай

Един кандидат-студент ще се бори за едно място във ВУЗ-овете през тази година

Тази година един претендент за висше учебно заведение ще се бори за едно място . Това е резултат от проектите на страната да понижи приема в университетите и по този метод да редуцира вероятността от минали години претендентът да се бори за цели две места.
Българските държавни университети ще имат правото да одобряват 1700 бакалаври по-малко, в сравнение с през предходната година. Общият план-прием на първокурсниците ще бъде 36 984, заяви просветният министър Красимир Вълчев, представен от " Стандарт ". Вълчев акцентира, че не чака всички препоръчани места да се запълнят - тъкмо както ставаше и в минали години. В момента випускът е малко над 50 000 души, като част от децата занапред са признати в чужбина, а други няма да аплайват във висши учебни заведения.
Така на процедура понижените места в университетите подхождат и на понижения брой студенти заради демографския срив. Очакванията са при тази понижена численост един абитуриент да кандидатства за едно свободно място, а в случай че се добави и приемът в частните университети, може да се окаже, че един юноша разполага с място и половина в университет. Въпросът е дали то е в мечтаната от него компетентност .
Защото в последно време страната пробва да контролира местата на кандидат-студентите, като афишира преференциален банкет там, където се чака да има търсене на чиновници. В същото време се понижават местата в сфери, които са доста търсени от младежите, само че в които страната в близко бъдеще няма да има потребност от фрагменти - да вземем за пример стопанска система и администрация . Все още част от претендентите не са наясно с тази специфичност на регулацията, която не е е несъмнено дали ще проработи.
Това е част от тактиката на Министерството на образованието да разгласи нулев банкет в 16 професионални посоки в разнообразни университети. Това е в унисон с разпореждане на кабинета от предходната година, според което там, където няма интерес и се одобряват под 15 студенти, приемът би трябвало да бъде прекратен.
Сред най-ощетените вузове е Шуменският университет, където ще се закрие приемът в четири посоки – публични връзки и осведомителни науки, стопанска система, туризъм и национална сигурност. В Аграрния университет в Пловдив се закрива стопанската система, във Великотърновския – политическите науки и националната сигурност. Администрация и ръководство се закриват в Лесотехническия, Военния университет във Велико Търново и във Висшето учебно заведение по телекомуникации. Русенският университет няма да приема тази година студенти по национална сигурност. Специалността няма да се учи още в Шумен и Велико Търново. Сред порязаните вузове е и Алма матер, който няма да разгласи банкет в компетентност „ Обществено здраве “.
Увеличава се приемът в медицина и фармация. Според министър Вълчев, кандидат-студентите не желаят да учат в инженерни професионални посоки, макар че оповестената заплата и нейният планиран растеж в идващите години са измежду най-високите. Първо проверявали дали се учи математика и в случай че я няма в програмата, се записвали. Страната ще понижи и приема в компетентност логика на психиката, за която кандидат-студентите водят най-лютата борба и се кандидатства с най-голям бал. Парадоксалното е, че Министерството разгласи, че ще назначава от ден на ден психолози в учебните заведения, само че на процедура понижава бройките за тази компетентност.
Държавата обмисля и оповестяването на нещо като трета стипендия за младежи, избиращи да учат химия, химични технологии, математика, физика, вяра и педагогика на образованието по съответен образователен предмет в горните класове. Младите хора ще имат право на две стипендии, които ще получават, а третата ще се състои в опрощаване на семестриалната им такса. Това обаче няма да се случи от идната образователна година.
Министър Вълчев приведе образец с нежелаещите да учат за свещеници – предходната година едвам 115 младежи са се записали за тази компетентност при одобрен банкет от 240. Тази година проект - приемът ще бъде 179 души. В същото положение е и приемът на математиците, които са под 400 за цялата страна. При това заплащането на един математик е много положително, в случай че стартира работа в банка, само че пада, в случай че експертът по математика избере да преподава в учебно заведение. С опрощаването на таксата страната дава опция да учиш мечтаната компетентност, само че се чака по-късно да сключиш контракт и да работиш по специалността си за избран интервал от време. Най-закрепостени в тази сфера са младите медици, които специализират в избрани сфери. Здравното министерство към този момент стартира сходен документ, посредством който младежите, специализирали с държавни пари, ще би трябвало да останат да работят в България за същия интервал от време, колкото е била специализацията им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР