Тази година е още по-драматична с изравнителните сметки за парно.

...
Тази година е още по-драматична с изравнителните сметки за парно.
Коментари Харесай

Манолова: Изравнителните сметки за парно са като судоку

„ Тази година е още по-драматична с изравнителните сметки за парно. Няма и една, която да не е проблем и проблем. Освен, че не престават да са неразбираеми, те са написани като судоку, което би трябвало да решим, с цел да разберем по какъв начин тъкмо ни крадат. Част от хората и до момента не са получили изравнителните си сметки, а това трябваше да стане до 15 юли, няма ги и фактурите към тях. Голяма част от столичани не знаят, какъв брой ще доплащат. “ Това сподели пред медиите, водачът на „ Изправи се България “ Мая Манолова по време на протестна акция на партията пред централата на Топлофикация – София на която участваха и жители, които са получили извънредно високи изравнителни сметки за парно. 

По думите ѝ новият длъжностен министър бил решил да организира съвещания с Топлофикация. „ Стига към този момент, хората нямат нерви да чакат. Идва следващата изпълнителна власт, която няма решение на казуса, а кметът за поредна година се прави, че няма отношение. Ние имаме решение на проблемите и ще стартираме използването им през октомври, когато влезем в Народното събрание “, безапелационна беше водачът на „ Изправи се България “. 

По думите на Мая Манолова първото и най-важно решение, което предлага на енергийния министър е сдружението да стане държавна благосъстоятелност по схемата дълг против благосъстоятелност. „ В управлението му да влязат специалисти, а не партийни калинки, които да се заемат с излекуване на Топлофикация – София. На второ място, на хората които заплащат над 10% от приходите си за сила и на процедура влизат в категорията енергийно небогати, страната да поеме остатъка на парно, ток, газ и вода. Това значи, че един пенсионер, в случай че получава 550 лева пенсия не би трябвало да заплаща за сила повече от 55 лева Остатъкът от сметките би трябвало да бъде обезщетен от страната. “

Според Манолова, „ Изправи се България “ са подготвили към този момент законодателни промени, касаещи топлинните счетоводители. Тя прикани енергийния министър да им направи инспекция и тези, които не дават отговор на изискванията и се държат безобразно с потребителите на парно да бъдат дерегистрирани. „ Предлагаме да се даде опция на етажната благосъстоятелност да подписва контракт с Топлофикация, с който да може да реши, дали да употребява парно, или не. Крайно време е този въпрос да бъде решен. Нужна е и законодателна мярка, която да реши горният размер на начисляване на сградна апаратура. По сегашните сметки, дори да не сме употребили топло, сградната апаратура доближава 60%. Таванът би трябвало да е 25%, останалото е рекет и плячкосване на хората “, безапелационна беше тя. 
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР