„Тази година брезовият сезон, който вече преминава към някои други

...
„Тази година брезовият сезон, който вече преминава към някои други
Коментари Харесай

Доц. Стаевска: Тази година брезовият сезон е изключително тежък

„ Тази година брезовият сезон, който към този момент минава към някои други дървета като дъб, бук, е извънредно тежък, с доста тежки астматични пристъпи. От няколко години не бяхме имали толкоз тежък брезов сезон. Наложи се пациенти да бъдат приети в болница с тежки астматични пристъпи, провокирани от експозицията към бреза. По-чести са и незабавните съвещания “. Това съобщи пред БНР доцент Мария Стаевска, ръководител на Българското научно сдружение по алергология.

По думите й, постоянно има доста хора пред кабинетите на алерголозите, тъй като алергичните заболявания стават все по-чести.

„ Общо взето, честотата на алергичните заболявания от каквато и да е причина към този момент наближава към 50%. Половината от човечеството към този момент има някакъв алергичен проблем “, акцентира специалистката.

Тя изясни, че при огромното затваряне поради Коронавирус пандемията алерголозите не са имали доста пациенти, тъй като оставането в къщи, носенето на маски и неналичието на контакти е помогнало по всяка възможност за този спад на алергиите.

„ Тази година обаче е някакъв ужасяващ пик “, сподели доцент Стаевска.

Тя изясни, че хората могат и сами да се предпазят, въпреки и малко, като употребяват разтвори за промивка на носа и капки „ изкуствени сълзи “ за очите, закупени от аптеката. Трябва и усърдно миене на ръце, събаряне на облеклата след престояване навън, изключително измежду затревени и окосени площи.

„ Това е значимо, с цел да не попадат полени и да провокират реакция “, изясни алергологът.

Пациентите обичат сами да си купуват от аптеките антихистамини, само че те нормално са от остарялото потомство, с доста странични резултати, обърна внимание доцент Стаевска.

„ Съвременните медикаменти против алергии не провокират унесеност и наддаване на тегло, само че би трябвало да има консултация с алерголог. Много постоянно употребяват капки за отпушване на носа, там резултатът е незабавен, само че несъразмерната им приложимост води до медикаментозен ринит, който е доста по-тежък. Другата неточност, която хората вършат, е че не помнят за казуса си откакто премине сезона и не посещават алерголога, а той може да им организира имунотерапия, която да им помогне доста “, сподели тя.

Доц. Стаевска разяснява и тематиката за рисковите храни при децата.

„ Ягодите и шоколадът не са най-опасни за появяването на алергия при деца “, безапелационна бе тя. По думите й, под 2-годишна възраст рисковите храни са яйцата и млякото. Във възрастта от 3 до 6 години това са дървесните ядки и фъстъците, при по-големите – морските блага, рибата, житните култури, сусамът.

„ За нашите географски ширини най-разпространена е кръстосаната алергия сред брезовият полен и някои плодове и зеленчуци – моркови, целина, ябълки, череши, праскови, круши, както и някои ядки – лешниците, които са „ родственици “ на брезата, и фъстъците “, уточни алергологът.

Кърлежите не могат да провокират алергия, а зараза, само че самите препарати, които се ползват по кожата, могат да провокират контактни дерматити, по-рядко алергични дерматити, изясни още тя и добави, че това се отнася изключително за дезинфектантите и почистващите препарати.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР