Тази година България отбеляза за пети път 17 ноември като

...
Тази година България отбеляза за пети път 17 ноември като
Коментари Харесай

Д-р Радка Масларска разкри пред в. "Доктор" кое простичко нещо намалява усложненията при недоносените бебета

Тази година България означи за пети път 17 ноември като ден на прибързано родените деца. По данни на СЗО от 2015 година годишно се раждат към 15 милиона недоносени бебета, като съвсем 1 милион от тях умират поради затруднения. Данни от 184 страни от всички континенти демонстрират, че процентът на прибързано родените варира от 5 до 18%, и колкото по-бедна е една страна, толкоз повече са преждевременните раждания. Данните за Европа от 2012 година са за ниво на недоносеност от 5,5 до 11,5%. В максимален риск са многоплодните бременности (близнаци, тризнаци), при които раждането стартира прибързано допълнително от половината случаи.

По мотив Световния ден на недоносените тази година отделението по неонатология на “Аджибадем Сити клиник болница Токуда” възобнови своята стратегия за скрининг и следене на недоносени и рискови бебета. Безплатните прегледи се правят всяка последна събота на месеца след авансово записване на тел. 02/403 4000. Д-р Радка Масларска, шеф на отделението, е главен мотор на безплатната скринингова акция.

- Д-р Масларска, стана ясно, че детската смъртност в България понижава постепенно, само че стабилно, и все пак е измежду най-високите в Европейския съюз. Каква е статистиката за недоносените?
- Недоносени са всички деца, родени преди 37-а гестационна седмица, с тегло под 2500 грама. По данни на Националния указател за ражданията от 61 014 родени през 2016 година 5777 са недоносени, като 276 са с рисково ниско тегло под 1000 грама. Данните по райони демонстрират, че процентът недоносени варира сред 5 и 15% в другите области. Този % е над междинния за страните от Евросъюза. Причините за това са доста. Най-честата причина са нфекциите по време на бременността. Трябва да се отбележат също честите многоплодни бременности, които се основават при ин витро процедури. Друга причина са хроничните болести на майката - като високо кръвно и диабет да вземем за пример.

Над 30% от тези деца получават увреждания разследване недоносеността. До каква степен тези опасности могат да бъдат понижени и цялото изявление четете в най-полезния уебсайт Zdrave.to.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР