Тазгодишното издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал CineLibri

...
Тазгодишното издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал CineLibri
Коментари Харесай

14 филма в програмата на CineLibri Варна 2018

Тазгодишното издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал CineLibri във Варна ще се организира сред 11 и 24 октомври и ще предложи 14 особено подбрани кино заглавия, основани въз основа на литературни мостри или отдадени на именити писатели! Тази година фестивалът обръща особено внимание на любовта във всичките й превъплъщения и ще се състои под мотото " Любов сред редовете ".

Конкурсната стратегия на CineLibri 2018 включва 9 впечатляващи кинопродукции, които към този момент привлякоха вниманието на международната рецензия и аудитория, а някои от тях са удостоени с оценки на едни от най-големите интернационалните кинофоруми. Варненската аудитория ще има опция да види: блестящата френско-канадска драма " Ще се забележим там горе “ на режисьора Албер Дюпонтел -  удостоена с пет награди " Сезар “ екранизация на едноименния разказ на Пиер Льометр, притежател на " Гонкур " ; френско-белгийския трилър " Липсващото досие “ на режисьора Ерик Зонка, акомодация по бестселъра на Дрор Мишани с Венсан Касел и Ромен Дюри; елегантния комедиен романс " Джулиет гола “ на Джеси Перец по романа на Ник Хорнби; амбициозната американска продукция " Чайка “ по пиесата на А. П. Чехов, акомодация на режисьора Майкъл Мейер с присъединяване на Сърша Ронан и Анет Бенинг; копродукцията " Съпругата “ на режисьора Бьорн Рунге  - екранизация по романа на Мег Уолицър с феноменалната Глен Клоуз.

Три от останалите филми в програмата са отдадени на литературни митове: " Колет " е биографична драма на режисьора Уош Уестморлънд с Кийра Найтли в ролята на брилянтната френска писателка. Както подсказва заглавието, " Да се превърнеш в Астрид " осветлява малко познатата история към появяването на най-непокорното и луничаво момиче в литературата - Пипи Дългото чорапче. А " Щастливият принц " на Рупърт Евърет пресъздава неразказаната история за последните, трагични дни от живота на гениалния ирландски публицист и драматург Оскар Уайлд.

Програмата на CineLibri Варна включва и епичния филм на Тери Гилиъм " Човекът, който умъртви Дон Кихот ", чийто бодлив път до огромния екран самичък се трансформира в мотив за филм. Зрителите ще се насладят на кинематографичното украшение " Неподчинение " с Рейчъл Макадамс и Рейчъл Уайз и на кино лентата " Книжарницата " (12 интернационалните награди и над 30 номинации!), основан на едноименния бестселър на Пенелъпи Фицджералд. Специално внимание заслужават и филмът " Неапол във воали " на режисьора Ферзан Йозпетек, който предходната година отнесе премия " Синелибри " за най-талантлива екранизация, както и " Да се изгубиш преднамерено: Филмът ", едно киноприключение без GPS-и, карти и хотели, забъркано от младото трио Крис Захариев, Ясен Атанасов и Анастас Шипков.

В морската столица ще бъде излъчена и дълго чаканата екранизация на шедьовъра " На плажа Чезъл “ със Сърша Ронан ( " Изкупление “, " Бруклин " ) и Били Хауел ( " Дюнкерк “), която дава старт на фестивала в столицата, в наличието на огромния английски публицист Иън Макюън. (Той ще бъде почетен с купата Доктор хонорис идея на Софийския университет и с премия " Синелибри " за повсеместен принос към изкуството на литературната акомодация на езика на киното.)

Билети на цени от 8 и 6 лева към този момент са в продажба на касата на Фестивален и конгресен център – Варна. Допълнителна информация за филмите и екранизираните книги ще намерите на формалната интернет страница на фестивала www.cinеlibri.cоm.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР