Тайван няма да отстъпи пред заплахите, казва вицепрезидентът на Тайван по време на посещение в САЩ

...
ТАЙПЕЙ (Ройтерс) - Тайван няма да се страхува, нито да
Коментари Харесай

ТАЙПЕЙ (Ройтерс) - Тайван няма да се страхува, нито да отстъпи пред лицето на авторитарни заплахи, каза вицепрезидентът на острова пред поддръжници по време на посещение в САЩ което Пекин осъди, като същевременно потвърди желанието си да разговаря с Китай.

Уилям Лай, също фаворит за следващ президент на Тайван на изборите през януари, е в Съединените щати на официално транзитна спирка по пътя си в Парагвай за встъпването в длъжност на новия президент. Парагвай е една от само 13-те държави, които поддържат официални връзки с обявения от Китай остров.

Тайван и Съединените щати казват, че междинните кацания, включително едно в Сан Франциско на връщане, са рутинни, но Китай ги заклейми и нарече Лай сепаратист „размирител“.

Лай каза на обяд на поддръжници в Ню Йорк в неделя, че „ако Тайван е в безопасност, светът е в безопасност, ако Тайванският проток е мирен, тогава светът е мирен", според президентската канцелария на Тайван.

"Без значение колко голяма е заплахата от авторитаризъм за Тайван, ние абсолютно няма да се уплашим, нито да се свием, ще поддържаме ценностите на демокрацията и свободата, “ каза той.

Китай изпитва особена неприязън към Лай, който преди се е описвал като „практичен работник за независимостта на Тайван“, червена линия за Пекин, който никога не се е отказал от използването на сила, за да доведе остров под негов контрол.

Лай, който обеща да поддържа мира и статуквото, повтори в Ню Йорк, че на базата на достойнство и равенство той е „много готов“ да говори с Китай и да търси мир и стабилност.

Но Лай каза, че ще защити суверенитета на Тайван, че само народът на Тайван може да решава бъдещето си и че Република Китай - официалното име на Тайван - и Китайската народна република "не са подчинени на всяка друго".

Както Тайпе, така и Вашингтон се стремят междинните кацания в САЩ да бъдат сдържани и призоваха Китай да не предприема никакви провокативни действия в отговор.

Все пак тайванците официални лица казват, че Китай вероятно ще започне военни учения тази седмица близо до Тайван, използвайки междинните кацания на Лай в САЩ като претекст, за да сплаши гласоподавателите преди изборите следващата година и да ги накара да се „страхуват от война“.

На речта на Лай присъстваха Ингрид Ларсън, управляващ директор на Американския институт в Тайван, управлявана от правителството на САЩ организация с нестопанска цел, която поддържа неофициални отношения с Тайван.

Китай смята Тайван за своя най-важен дипломатически въпрос и е постоянен източник на търкания между Пекин и Вашингтон, който е най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжия на острова.

(Репортаж от Бен Бланшар; Редактиране от Lincoln Feast)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР