Тайна клетка, ръководена от шефове на ЦРУ и Мосад, и

...
Тайна клетка, ръководена от шефове на ЦРУ и Мосад, и
Коментари Харесай

САЩ разкриват „мъчителни“ петседмични преговори зад сделката между Израел и Хамас

Тайна клетка, ръководена от шефове на Централно разузнавателно управление на САЩ и Мосад, и многочислени контакти сред американския президент Джо Байдън и водачите на Израел, Катар и Египет са в основата на „ мъчителните “ пет седмици, довели до съглашението за помирение, сподели американски чиновник.

В обстоен роман пред кореспонденти от почитан американски чиновник, говорещ при изискване за анонимност, се появи картина на напрегнати интернационалните старания, обхванати от ненадейно спиране на връзката с Хамас, разногласия по отношение на описите на заложниците и опасения за сигурността на място. < Американският чиновник сподели, че " извънредно мъчителният петседмичен развой " на договаряния е почнал с позвъняване от Катар до Вашингтон и израелците, в опит да освободят някои от заложниците, сграбчени от палестински екстремисти по време на нападенията им против Израел на 7 октомври.

В сряда Израел и Хамас оповестиха съглашение за помирение, позволяващо освобождението на минимум 50 заложници, държани от Хамас, в подмяна на палестински пандизчии в израелски затвори.

Катар, който посредничи в съглашението, „ изиска да бъде основана клетка да работим по въпроса доста деликатно, доста скрито, дружно с израелците ", сподели американският чиновник.

Катар е хазаин на политически офис на Хамас и има подмолни дипломатически връзки с Израел. Той също по този начин е дом на най-голямата американска военна база в района.

Служители от администрацията на Байдън са имали „ всекидневно, от време на време ежечасно, високо равнище на ангажираност с Катар, с Египет и с Израел по въпроса за заложниците “, съгласно формалният представител.

Самият президент влезе в договарянията, провеждайки диалози в Zoom със фамилиите на жертвите на 13 октомври, последвани от визитата му в Израел пет дни по-късно.

Освобождаването на двама американски жители на 20 октомври се преглежда като " пилотен развой " за цялостните договаряния, сподели служителят.

" Успяхме да проследим, ненапълно в действително време, (заложниците), до момента в който се придвижваха от Газа, в последна сметка през границата и на независимост, " американецът сподели.

Тяхното безвредно завръщане „ ни даде известна убеденост, че... Катар в действителност може да достави посредством клетката, която бяхме основали. “

Байдън „ се ангажира всекидневно “

Скоро шефът на Мосад Дейвид Барнеа и шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс също бяха надълбоко забъркани.

На 20, 22, 23 и 25 октомври последва вълна от телефонни диалози сред Байдън и израелския министър председател Бенямин Нетаняху.

Байдън „ беше зает всекидневно като извънредно сложни диалози и предложенията се разменяха напред-назад ", сподели служителят, отбелязвайки, че полемиките се концентрираха към транспортните коридори, наблюдението и времевите рамки.

Хамас беше подложен на мощен напън да изготви лист на заложниците.

Комуникацията се оказа сложна, защото известията трябваше да преминат от Доха или Кайро до Газа и назад.

До 25 октомври Хамас сподели, че може да подсигурява към 50 освобождавания в първата фаза, само че формалният им лист се оказа къс: единствено 10 имена.

На 9 ноември Бърнс от Централно разузнавателно управление на САЩ се втурна към Доха, с цел да помогне за правенето на текста на договорката, само че идентифицирането на заложниците остана спънка.

Байдън се обади на емира на Катар, шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, на 12 ноември и „ доста ясно сподели, че къде бяхме не беше задоволително “, сподели американският чиновник.

Скоро по-късно „ Хамас показа критериите за идентифициране на 50-те заложници. “

Когато бомбардировките на Израел над Газа се ускориха и броят на цивилните се усили, Байдън се обади на Нетаняху през ноември 14, призовавайки го да „ продължи напред с тази договорка “ и министър-председателят в последна сметка се съгласи, сподели служителят.

Но ненадейно, с очертаването на договорка този ден, „ всичко още веднъж спря “, сподели американският чиновник. Хамас прекъсна договарянията.

Байдън се е обадил на катарския емир на 17 ноември, съгласно формалния представител, с цел да обясни, че договорката „ би трябвало да завърши “.

Два дни по-късно американците се срещнаха с шефа на египетското разузнаване Абас Камел и получиха уверения от Хамас, че " затварят пропуските ", сподели американският чиновник.

" За първи път (те) в действителност виждат това да се съчетава. "

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР